POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Vše, co potřebujete vědět o OPP fólii

Publikováno: 31. 5. 2023

OPP je zkratka pro orientovanou polypropylenovou fólii. Je to široce používaný materiál pro balení potravin, pekárenských výrobků, textilu nebo květin. Je jedním z nejvíce využívaných materiálů v oblasti obalových a tiskových aplikací. Zhotovují se z něj sáčky, pytlíky se samolepicím uzávěrem, fólie, lepicí pásky či etikety. Tato tenká a průhledná fólie, která se vzhledově podobá celofánu, nabízí řadu výhod a používá se pro výrobu různých produktů. V tomto článku se podíváme na to, co je OPP fólie, k čemu se používá, jaké jsou její výhody a nevýhody a také na alternativy k této materiálu.

Co je OPP fólie

OPP (Oriented Polypropylene) fólie je vyrobená z polypropylenu, což je termoplastický polymer. Během procesu výroby se PP fólie natahuje v příčném nebo podélném směru čímž se docílí orientace molekul a výsledný materiál získává větší pevnost a odolnost. OPP fólie je tenká a průhledná s vysokou odolností proti prasknutí a nepropouští vlhkost.

Použití OPP fólie

OPP fólie má široké spektrum použití v různých odvětvích. Některé z hlavních aplikací OPP fólie zahrnují:

Potravinářský průmysl

OPP fólie se často používá pro balení potravin, jako jsou sušenky, sladkosti, chipsy, pečivo, čaje a další. Je vhodná pro obaly, které vyžadují průhlednost a ochranu proti vlhkosti.

Tiskový průmysl

OPP fólie slouží jako médium pro tisk různých produktů, včetně etiket, obalů, vizitek a nálepek. Je kompatibilní s různými tiskovými technologiemi, včetně ofsetového tisku, flexografie a sítotisku.

Průmyslové aplikace

OPP fólie se používá také pro různé průmyslové aplikace, jako jsou ochranné obaly, průmyslové pytle, separátory a izolační materiály.

Výhody OPP fólie

OPP fólie nabízí několik výhod, které z ní činí populární materiál v obalovém průmyslu.

Inertnost

Materiál je bez zápachu, bez chuti, bez toxických látek. Je odolný vůči nejrůznějším vnějším vlivům, např. vůči kyselinám, zásadám nebo oxidaci. Díky tomu je OPP vhodný pro bezpečné použití ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu.

Průhlednost

OPP fólie je extrémně průhledná, což umožňuje vizuální prezentaci produktů a zvýrazňuje jejich atraktivitu.

Odolnost proti prasknutí

Díky procesu orientace molekul je OPP fólie velmi pevná a má vysokou pevnost v tahu. To chrání balené produkty před poškozením během přepravy a manipulace.

Ochrana proti vlhkosti

OPP fólie má nízkou propustnost vody, což zajišťuje ochranu balených produktů před vlhkostí a zachovává jejich čerstvost.

Vhodnost pro kvalitní potisk

OPP fólie je dobře přizpůsobitelná pro tisk, což umožňuje jasný a výrazný vzhled tištěných obalů a etiket. Snadno se potahuje, potiskuje a laminuje, aby získala požadovaný vzhled a vlastnosti pro použití jako obalový materiál.

Recyklovatelnost

Plastová fólie OPP je stejně jako jiné druhy plastů recyklovatelná.

Nevýhody OPP fólie

Stejně jako u každého materiálu existují i některé nevýhody používání OPP fólie:

Environmentální dopad

OPP fólie je vyráběna z plastu, což představuje problém s ohledem na environmentální hledisko. Negativní dopad na životní prostředí lze omezit odpovědným recyklováním a likvidací OPP fólie.

Nízká odolnost vůči teplu

OPP fólie má nízkou odolnost vůči vysokým teplotám. Při vystavení vysokým teplotám se může deformovat nebo rozpustit.

Alternativy k OPP fólii

Existuje několik alternativních materiálů, které lze použít místo OPP fólie.

BOPP fólie

BOPP je zkratka pro biaxiálně orientovanou polypropylenovou fólii. Její vlastnosti se mírně liší od vlastností fólie OPP. BOPP vyniká průhledností, teplotní odolností, pevností a bariérovými vlastnostmi.

PLA fólie

PLA (Polyactic Acid) fólie je biodegradabilní a vyráběná z obnovitelných zdrojů, jako je kukuřičný škrob. Je ekologicky šetrnější volbou než OPP fólie.

Papírové obaly

Papírové obaly jsou ekologickou alternativou k plastovým fóliím. Papír je recyklovatelný a biologicky odbouratelný materiál.

Bioplasty

Bioplasty, jako je Mater-Bi nebo PHA, jsou další ekologické alternativy k OPP fólii. Tyto materiály jsou biologicky odbouratelné a vyráběny z obnovitelných zdrojů.

Závěr

OPP fólie je všestranný materiál s mnoha použitími v obalovém a tiskovém průmyslu. Je průhledná, odolná a poskytuje ochranu proti vlhkosti. Nicméně, její používání má také negativní dopad na životní prostředí. Je proto třeba klást důraz na vhodné třídění a následnou recyklaci materiálu.

 

autor:
Pavla Lébrová

marketingový specialista


Související zboží