Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Výhody kartonových obálek

Publikováno: 30. 9. 2020

Občas nám přijde, že ve všech těch speciálních obálkách z fólií a se speciálními výplněmi a vrstvami trochu zanikají klasické materiály. Třeba kartonové obálky. A podle nás je to velká škoda.

Není to tak dávno, co byly kartonové obálky jednou z prvních voleb při zasílání křehkého zboží. Klasické psaní jsme posílali v papírové obálce a citlivé zboží v kartonu. Nyní se výrobci předhání, kdo vymyslí speciálnější obal. Kartonové obálky přitom nabízí stále ty samé dobré vlastnosti.

Zaprvé jsou lehké a levné. Nízká pořizovací cena je pro mnoho firem při nákupu obalů stále hlavním faktorem. Peníze druhotně šetří i svou nízkou váhou. Karton skoro nic neváží a tak ani nezvedá cenu zásilky.

Nejčastěji se používají při zasílání citlivých papírových zásilek, které by neměly být přehýbány. Důležitých dopisů, dokumentů, smluv nebo cenných listin. Posílají se jimi i různé katalogy, časopisy a jiné tiskoviny, CD nebo DVD. Karton na rozdíl třeba od LDPE obálek přehnutí neumožní. K tomu je potřeba poměrně dost síly a to by vám pošťák musel psaní přehnout úmyslně. Karton se mimoděk nepřehne.

Hlavní nevýhodou je malá odolnost proti vlhkosti. Přežijí ale více než klasický papír a troška vody jimi nepronikne. Karton na obálkách bývá natřený speciálním nátěrem, který odolnost proti vlhku zvyšuje. Většinou dokáží odolat několikaminutovému lehkému dešti, ale dlouho to samozřejmě nevydrží. Proto pokud chcete zůstat věrní kartonu, ale bojíte se vlhka, zabalte uvnitř zboží ještě do fólie nebo sáčku. Zásilka tak bude chráněna jak proti vlhkosti, tak proti mechanickému namáhání.

Většina kartonových obálek se uzavírá pomocí lepícího pásku, ale máme i modely, které uzavřete pomocí „zámku“.

Navíc jde o zcela ekologický obal. Po použití můžete obálku vytřídit s papírovým odpadem.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží