POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Výhody palet z nasávané kartonáže

Publikováno: 10. 10. 2018

Když se řekne paleta, každý si asi představí tu klasickou, dřevěnou a relativně bežná je i paleta plastová, která si získává čím dál větší oblíbenost díky svým zajímavým vlastnostem. Teď vám představíme další materiál pro výrobu palet. Nasávanou kartonáž.

Nasávaná kartonáž je technologie, která umožňuje z odpadního papíru vyrobit nové obaly. Ty jsou lehké, pevné a pružné a přes to, že jsou vyrobeny z papíru i dostatečně odolné. Nejčastěji se s nimi můžete setkat u obalů na vajíčka. Dnes se však podíváme na využití recyklovaného papíru pro výrobu jednorázových palet.

Zatímco dřevěné a hlavně plastové palety jsou výhodné díky své odolnosti a dlouhé životnosti, palety z nasávané kartonáže jsou vyráběné pro jednorázové použití. Prim u nich hrají nízká hmotnost, výroba ze 100% recyklovaného papíru a příznivá cena. Přestože jsou to palety většinou pouze na jedno použití, neznamená to, že s nimi člověk musel zacházet v rukavičkách. I ony toho vydrží hodně.

Jsou konstruovány, aby vydržely statické zatížení až 300 kg a dynamické zatížení 250 kg. Bez obav na ně můžete naskládat i těžké zboží. Přestože jsou z papíru, tak vládnou teplotní odolností -20 až +80 °C. Vzhledem k materiálu překvapí i jejich hydrofobní úprava, která je dělá odolné proti vlhkosti. Nemusíte se tak bát že nevydrží například povětrnostní podmínky při přepravě.

Velkou výhodou kartónové palety je nízká hmotnost. Paleta o roměrech 120 x 80 x 13 cm váží přibližně 3 kg, zatímco plastová se pohybuje nejčastěji od 10 kg nahoru a klasická dřevěná europaleta váží standardně přes 20 kg. Paleta je designovaná k bezproblémovému stohování na sebe a je dodávána ve třech nejběžnějších rozměrech – 120 x 80, 80 x 60 a 60 x 40 cm.

Při výrobě prochází tepelným ošetřením, které ji zbavuje možných škůdců, přesto však není vhodná pro použití v potravinářském průmyslu. Použitou či poškozenou paletu lze bez problémů znovu recyklovat, nezatěžuje tedy životní prostředí.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží