POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Z čeho se vyrábí kompostovatelné eko sáčky a tašky?

Publikováno: 8. 3. 2020

Posledních pár let vedou evropské země boj proti igelitovým taškám. Není se co divit, třeba v Česku každý člověk spotřebuje průměrně skoro 200 plastových tašek ročně. Ještě větší číslo platí pro plastové sáčky. Až 400 kusů za rok. Když si číslo vynásobíte počtem zhruba 10 milionů obyvatel ČR, vyjde vám dost neuvěřitelné číslo.

I když se spotřeba postupně snižuje (před 10 lety byla průměrná spotřeba až 300 tašek za rok), asi nikdo nečeká, že se igelitek a jednorázových sáčků úplně zbavíme. Proto se objevují i alternativní „ekologické sáčky“. Na rozdíl od svých neekologických souputníků se tyto sáčky v zemi během pár týdnů rozloží na vodu a oxid uhličitý.

Jak je to možné, že se jeden sáček rozloží za pár týdnů a jiný se zcela nerozloží ani za desítky let?

Zatímco běžné sáčky a tašky se vyrábí z polypropylenu a polyetylenu, ty rozložitelné jsou ze surovin získaných ze zemědělské produkce. Nejčastější jsou materiály získané z kukuřičného škrobu. Tašky v naší nabídce jsou z materiálu biodolmer F40, který je získáván z cukrové třtiny.

Bio tašky a sáčky můžete používat úplně stejně jako ty běžné. Mají podobnou pevnost a nosnost. Přestože se v zemi rozkládají vlivem tepla a mokra, neznamená to, že v nich nemůžete nosit nic mokrého. Můžete je použít i jako pytel na bio odpad (prodáváme ale i speciální kompostovatelné pytle na odpad). V takovém případě je můžete i rovnou z koše vzít a hodit na kompost.

Obavu nemusíte mít ani ze skladování eko tašek. Rozhodně se vám v regálech nerozloží. Při běžné teplotě kolem 20 °C můžete naše bio tašky a sáčky skladovat až 1 rok. Při dlouhodobém skladování ale dávejte pozor, abyste tašky nevystavili vyšším teplotám a vlhku. Pak hrozí, že bude mít taška horší pevnost.

Kompostovatelné tašky poznáte podle loga „OK compost“. Najdete u nás jak tašky a sáčky pro běžné balení potravin, tak třeba pytle na odpad.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží