POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Základní typy kancelářských nůžek

Publikováno: 2. 5. 2020

I při výběru kancelářských nůžek stojí za to sledovat několik základních parametrů. Věděli jste třeba, že titanové nůžky jsou až 4x odolnější než ocelové? Tohle a ještě více se dozvíte v následujícím článku.

První nůžky vyrobili už staří egypťané okolo roku 1500 př. n. l. Dále je zdokonalili Římané, kteří vynalezli otočný mechanismus, který je nejpoužívanější i dnes. Sériově vyráběné nůžky z kalené oceli začal vyrábět Robert Hinchliffe v roce 1761. Tolik krátká sonda do historie.

V každé domácnosti by nůžek mělo být hned několik. I těch kancelářských, které vypadají na první pohled stejně.

Je dobré mít doma nebo v kanceláři nůžky různých velikostí. Ty menší se lépe hodí na stříhání drobných věcí. Nad menšími nůžkami máte mnohem lepší kontrolu, lépe se stříhají detaily nebo složitější tvary, lépe se obstřihuje. Velké nůžky zase pomohou u stříhání velkých listů papíru, kde byste to s malými nůžkami pižlali celý den.

Potřeba velkých a malých nůžek ale není žádné objevení Ameriky, napadne to každého. Kancelářské nůžky se ale liší ve více parametrech.

Určitě jste už viděli nůžky s vroubkovanou čepelí. Mají několik využití. Díky zoubkům si stříhaný materiál lépe přichytíte a méně v nůžkách klouže. Nůžky se zoubky používají i krejčí, nazývají se entlovací a jejich účelem je při střihu látky zamezit třepení okrajů. Pokud tak chcete doma stříhat látku a máte vroubkované nůžky, použijte je namísto klasických nůžek na papír.

Dobrou volbou jsou víceúčelové nůžky. Mají tvrdší ostří a robustnější stavbu, takže s přesným stříháním malých detailů vám moc nepomohou, pomohou ale se základním stříhám téměř všeho, co tak v domácnosti musíte stříhat.

Papír, karton, rostliny, kůži, fólii, tenký plast či plech… Kdo má tendenci používat jedny nůžky na všechno domácí stříhání, tak tento typ má k "nůžkám na vše" nejblíže.

Většina běžných kancelářských nůžek je vyrobena z nerezové ocele. Ta je odolná a tvrdá, ale jsou i úkoly, které jí dají zabrat. Stříhání plastu, plechovek, koberců a dalších pevných materiálů ocel celkem rychle ztupí.

Řešením mohou být titanové nůžky. Ostří z titanové slitiny je 4x tvrdší než nerezová ocel. Titanové nůžky vydrží ostré až 100 000 střihů bez nabroušení.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží