Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Zamezte unikání tepla škvírami kolem oken a dveří

Publikováno: 11. 7. 2019

Aktualizováno: 18. 9. 2023

Venkovní teploty klesají a my pomalu, ale jistě, začínáme topnou sezónu. Za pár týdnů se budeme vracet z venku celí promrzlí a únik drahocenného tepla by nás u srdce určitě nezahřál. Pokud jsou vaše okna starší, může teplo unikat naprosto nepozorovaně a bohužel neustále. Jak si pomoci od profukování kolem oken a dveří, pokud je nechceme měnit za plastové?

Dveře, pod kterými profukuje

Pokud vám pod dveřmi profukuje chladný vítr a vy přemýšlíte, jak mu v tom zabránit, podívejte se po těsnící liště s kartáčkem. Ta patří na spodní okraj dveří, kdy vítr profukuje do domu kolem dveří a prahu. Tuto lištu snadno připevníte na dveře pomocí oboustranné lepící pásky. Hustý vlas kartáčku zabrání pronikání chladu a lišta navíc nijak nenarušuje celkový vzhled dveří. Pokud vám ale nevadí výrazné doplňky, podívejte se po plyšových zarážkách pod dveře. Tyto těžké, nepropustné válce - nejčastěji ve tvaru zvířátek, položíte na podlahu a přisunete přímo ke dveřím. Vycpaný plyš zachytí profukující chlad a nepustí ho dále do domu.

Okna, která netěsní

Netěsnící okna mohou znamenat velkou tepelnou ztrátu, avšak výměna starších oken za nová je výraznou položkou v rodinném rozpočtu. Pomocí těsnící pásky Den Braven ale můžete utěsnit i starší okna a bude to stát pár korun. Páska se díky měkkému materiálu přizpůsobí nerovnostem a vyplní mezírky mezi okny, kterými by mohl pronikat chlad. Páska je odolná proti prachu, vlhkosti a je samolepící, takže aplikace je velice jednoduchá. Jediné úskalí je vhodně zvolená tloušťka, která musí odpovídat skutečným potřebám. Zvolit zbytečně vysokou pásku by mohlo znamenat problém s dovíráním oken. Následná aplikace je velice jednoduchá, stačí jen nalepit na očištěný a suchý rám okna.

Nepouštějte chlad do vašich domovů a užívejte si pohled z okna na zasněženou krajinu s hrnkem horkého čaje v ruce. Taková zima je totiž mnohem příjemnější.

Pokud potřebujete více praktických tipů, jak zamezit unikání tepla a poradit si i svépomocí, tak se podívejte na článek - Jak na výměnu těsnění u plastových oken.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží