Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Zvýrazňovače - pomocníci při studiu

Školní výuka už je v plném proudu a potit se budou co nevidět i vysokoškoláci až začne zkouškové období. Každý student má své rituály, při kterých se naučí nejvíc. Obecně bychom ale mohli zdůraznit pár bodů, které jsou nejdůležitější.

 

Místo na učení

Pro někoho to může být stůl s velkou odkládací plochou v tichém pokoji, pro někoho zase stůl v obýváku, kde je přirozený ruch. Často se studenti chodí učit do kaváren nebo knihoven kde je neruší spolubydlící a místo samo o sobě vybízí ke studiu. Nejdůležitější je nemít místo spojeno s nepříjemnými pocity.

 

Přestávky jsou důležité

Učit se bez přestání několik hodin bývá často kontraproduktivní. Mozek potřebuje přestávku nejčastěji po 30-40 minutách intenzivní práce. Pokud jste zrovna v zajetí pracovního náboje, nevstávejte od stolu. Ale při první příležitosti si dojděte pro malou svačinku nebo se jděte projít k oknu. S přestávkami ale opatrně, abyste nesklouzli k delší době volna než soustředěného studia.

 

Otázky

Po přečtení části textu si udělejte stručný výpisek. Může se jednat jen o body, které byli zmíněny nebo informace, které pro vás byli zcela nové. Také je užitečné si připravit odpovědi na nejrůznější otázky, které by se mohly objevit v testu. Samozřejmě, nemůžete zodpovědět všechny možné otázky, ale tímto způsobem si celý text lépe uvědomíte a budete připraveni na podobné otázky.

 

Barvy, barvy, barvičky

Oblíbené zvýrazňovače vám pomohou při členění dlouhých textů stejně jako při zvýrazňování nových nebo těch nejdůležitějších informací. Opatrně ale s množstvím. Pokud si zvýrazníte většinu textu, může se stát, že se vám do dalšího učení nebude chtít. Text totiž bude vypadat jako obrovské množství práce. Zvýrazňujte opravdu jen to nejpodstatnější, aby se vám v textu lépe orientovalo.

 

A nezapomeňte, že mnohem lépe se učí menší než dlouhé celky textu. Myslete tedy na průběžnou přípravu a nepodceňujte průběžné testy.