POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Chcete balit ekonomicky? Zkuste si výplňový materiál vyrábět sami

Publikováno: 3. 4. 2019

Hledáte možnosti, jak snížit provozní náklady? Zaměřte se na výplňové materiály. Ale nesledujte tentokrát jejich nákupní cenu, přemýšlejte spíše, zda si je nemůžete vyrobit sami. Vlastní výroba je vždy levnější než nákup hotového.

Pokud potřebujete výplně ve velkém, vyplatí se vám v dlouhododém měřítku i pořízení strojů na výrobu různých výplní. Jednorázová investice se vám časem vrátí na ušetřených nákladech. Záleží na spotřebě a pořizovacích nákladech na stroje a výplně, za jak dlouho se přehoupnete do plusu.

Nejjednodušší je výroba kartonové a papírové střiže. Karton a papír bývá v mnoha výrobách a skladech víceméně odpadovým materiálem a jeho využitím při balení ušetříte peníze, které byste jinak vynaložili na recyklaci. Podobně se hodí k výplni i polystyren, který můžete snadno řezat na malé částečky.

U těchto materiálů si však dejte pozor na prašnost. Mikročástice prachu, které se z kartonu nebo polystyrenu uvolňují tyto materiály zároveň diskvalifikují při balení například elektroniky nebo jiného háklivého zboží. Pokud balíte předměty, u kterých je důležitá hlavně ochrana před mechanickým poškozením, nemusíte si však s prachem lámat hlavu.

Možná nejpraktičtějším výplňovým materiálem jsou vzduchové polštářky. Skvěle tlumí nárazy, neprodukují prach, který může zašpinit i poškodit zboží a pozitivem je i nízká mnotnost. Jak si je vyrobit svépomocí? Namísto již nafouknutých polštářků můžete sáhnout po polotovaru – fólii Fill Air – a polštářky si strojově sami plnit vzduchem.

Vlastní výroba výplňových materiálů má ještě jednu výhodu. Vyrobíte si ho vždy tolik, kolik zrovna potřebujete. Odpadají tak starosti, jak řešit krátkodobý nedostatek nebo naopak kde uskladnit nadbytek výplňového materiálu.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží