Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Díky těmto 3 pomocníkům vaše zahrada nikdy neuschne

Publikováno: 24. 6. 2021

Suchá a teplá léta dávají zabrat. A ještě více než lide dávají zabrat rostlinám. My si vodu umíme natočit z kohoutku nebo koupit v obchodě sami, ale rostliny na zahradě nemají při delším suchu už kde brát a potřebují vaši pomoc. Možností máte naštěstí hned několik.

Sudy a kádě

Nejelegantnější způsob, jak získat dešťovou vodu, je postavit sud pod okap. Za prvé to máte bez práce, voda se napustí sama, navíc je takový způsob ekologický, protože nachytáte vodu, která by jinak skončila v kanalizaci.

Vybírat můžete ze sudů několika objemů. Menší se hodí třeba k okapu u zahradní chatky, kde ho z menší střechy nenaplníte tak rychle.

Další možností jsou velkoobjemové kádě. Ty pojmou i kolem 1 000 litrů vody, takže vám jedna vydatná bouřka může zabezpečit zalévání i na dlouhé týdny. Nevýhodou ale může být absence víka. Do sudu napadají nečistoty nebo listí, které doporučujeme pravidelně vytahovat.

IBC kontejnery

Čím dál populárnější jsou IBC kontejnery. Ty jsou díky kovové kostře velmi odolné a vydrží vám (pokud je budete čistit) i desítky let. Nejsou z vrchní strany otevřené, takže se do nich dostane jen minimum nečistot, takže čištění zase nemusí být tak časté.

IBC kontejnery se primárně používají v průmyslu, kde se v nich uskladňují průmyslové tekutiny. Pozor na to, odkud kontejner pořizujete. Na zahradu tak kupte buď nádobu zcela novou, nepoužitou nebo důkladně vyčištěnou. Neprověřené levné kontejnery z druhé ruky mohou obsahovat zbytky olejů, maziv či chemikálií, které si na zahradu (ani zředěné) pustit opravdu nechcete.

Zavlažovací vaky

Na rajčata a cukety vám stačí nabrat v sudu vodu do konve nebo postříkat hadicí. Stromky ale žádají trochu jiný způsob zalévání. Ne že byste jim vodou z konve ublížili, to vůbec ne, ale opravdu ideální zalévání stromků vypadá tak, že mu v průběhu několika hodin dopřejete i desítky litrů vody. A to jde konví těžko.

Pro tento způsob jsou naopak designované zavlažovací vaky. Zavlažovací vak vodu vypouští postupně v rozmezí 3 až 8 hodin a pouze v okolí kmene stromu. Díky tomu se voda dostává přímo ke kořenům. Vak snadno umístíte kolem kmene stromu a upevníte zipem. Následně ho naplníte vodou (až 75 litrů) a to je vše. Opravdu jednoduché.

A teď, když dáte zahradě tolik vody, kolik potřebuje, můžete se začít těšit na bohatou sklizeň.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží