POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Historie streč fólie. Od divného vosku po současnost

Publikováno: 20. 11. 2019

Streč fólie se dnes používá masově k balení prakticky čehokoli. Zboží na paletách, nábytku, elektroniky, hraček... těžko si vzpomenout na něco, co k vám nechodí balené v této fólii. A to od jejího vynálezu uběhlo ani ne půl století.

Než mohla být vynalezena samotná streč fólie, musel být vynalezen polyethylen. To má na svědomí německý chemik Hans von Pechmann, který jednou po sérii experimentů přišel na zvláštní voskovitou látku. Psala se třicátá léta 19. století a podivná substance samozřejmě ještě nenašla žádné rozumné využití.

To nás posouvá o asi 100 let kupředu, kdy dva vědci Reginald Gibson a Eric Fawcett po vlastních experimentech také našli ve zkumavce voskovité cosi. Tentokrát už ale svět byl připraven na využití zajímavých vlastností této látky a tak začala průmyslová výroba polyethylenu.

Ale teď už k opravdové streč fólii. S jejím vynálezem to není úplně jednoznačné. Hlavně kvůli tomu, že hned několik společností si nárokuje, že právě jejich fólie je ta první a opravdová. Jisté je, že na začátku 70. let začaly společnosti přicházet s řešením, kdy zboží upevňují obmotáním fólií.

Velmi rychle přišel i nápad, že průtažná fólie by mohla ušetřit dost peněz právě tím, že se díky roztažnosti obalí větší objem zboží než neroztažnou fólií. První roky se nesly v duchu boje mezi fóliemi na bázi PVC a LDPE. PVC se uměly natáhnout až o 50 %, LDPE pouze o 30 %, ale PVC se mnohem snáze trhala. Postupně začala vítězit odolnost nad roztažností, a tak bylo jasné, že budoucnost je v úpravě odolné LDPE fólie tak, aby se uměla více protáhnout.

To se samozřejmě povedlo, nastoupily nové typy (LLDPE), které se uměly více natáhnout při zachování perfektní odolnosti a pevnosti. Fólie také začala nabývat na vrstvách. Postupně na tři, na pět až třeba na devět. Jednotlivé vrstvy se však tenčily a tak fólie jako taková zůstala lehká, ohebná a je s ní snadná manipulace. Do vrstev se začala přidávat aditiva pro zisk dalších zajímavých vlastností.

A to už jsme v současnosti.

V naší nabídce se vývoj samozřejmě odrazil, takže můžete vybírat z fólií barevných, různě velkých, silných, ale vždy perfektních, když jde o to, něco bezpečně zabalit.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží