POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak bezpečně balit elektroniku?

Publikováno: 9. 1. 2019

Balení elektroniky je možná největší oříšek, který na nás při balení čeká. Většinou se jedná o velmi drahé a křehké předměty u kterých se špatně odhaduje, jaké zacházení "ještě vydrží". Jak tedy na jejich správné balení?

Nejlepší je využít originálního balení, které sedí rozměrově a mělo by být stavěno i na optimální ochranu zboží. Chápeme, že to ale není vždy možné. Při vlastním balení je základem pevná spolehlivá krabice, která by měla být aspoň z pětivrstvé lepenky. O ochranných kvalitách jednotlivých typů lepenek jsme už psali. U dražší elektroniky se můžete pojistit i sedmi vrstvami. Elektronika by určitě neměla přijít do styku s vodou, takže vnitřní obaly musí být voděodolné. Doporučujeme proto obalení streč fólií nebo bublinkovou fólií, které si s vlhkostí poradí.

Bublinková fólie je dobrá ještě z jednoho důvodu – tlumí otřesy. Ty elektronice příliš nesvědčí. Někdy z krabice vytáhnete na první pohled nepoškozenou elektroniku, která však nefunguje. Proč? Na vině jsou nejčastěji právě otřesy. Jiným vhodným výplňovým materiálem na bázi vzduchu jsou vzduchové polštářky. Šetrné k elektronice jsou i fixační tělíska Flo-Pak. Všechny jsou velmi dobré právě v tlumení otřesů.

Některé části elektroniky jsou křehčí než jiné. To platí především pro displeje, které vyžadují při balení extra péči. Monitory doporučujeme balit obrazovkou dolů, popřípadě ve svislé pozici, kdy ale musíte monitor v krabici dobře ukotvit, aby se moc nehýbal. Plasmové televize pak nebalte jinak než ve svislé poloze. Z výplňových materiálů, které dobře ukotví elektroniku v krabici zmiňme kromě Flo-Pak tělísek ještě Instapak sáčky.

U některých typů elektroniky si dejte pozor i na prach, proto nevyužívejte materiály, ze kterých mohou unikat prachové částice jako třeba kartonová střiž. Případně mějte chráněné zboží pečlivě omotané streč nebo jinou fólií.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží