POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak čistit plastové kanystry a barely

Publikováno: 12. 1. 2018

Jestliže máte plastové kanystry například na pitnou vodu, kterou si vozíte ze studánky, časem se začnou zanášet. Hlavně u kanystrů bývá problém dostat se dovnitř a poctivě je vymývat, protože otvor je malý a neprostrčíte tam ruku. Proto jsou lepší kvůli čištění barely s větším otvorem. Samozřejmě záleží na vás, jak velký kanystr nebo barel potřebujete a na co jej používáte. V tomto článku se podíváme na to, jakými způsoby se dají kanystry a barely čistit.

Písek, savo, líh nebo obyčejná rýže

Nejlepší je nádoby čistit pravidelně a průběžně, ne až v případě, kdy zčerná dno. V takový moment už se asi vyplatí koupit nové kanystry, což není až tak výrazná investice. Pojďme se podívat na různé způsoby čištění:

  • Písek s vodou. Jednou z metod čištění kanystrů je nasypat do nich písek, zalít vodou a pořádně protřepat. Když to několikrát zopakujete, měl by se dostavit výsledek.
  • Savo a kyselina sodná. Toto je už drsnější chemická varianta. Když do kanystru nalijete savo nebo kyselinu sodnou, smícháte s vodou, protřepete, vylijete a zase pořádně vymyjete čistou vodou, mělo by to na vyčištění stačit.
  • Soda plus citrónová šťáva, případně ocet. Když budete čistit kanystry preventivně a pravidelně, používejte při vyplachování sodu, citrónovou šťávu a případně ocet.
  • Rýže a vařící voda. Zajímavou možností je do kanystru nasypat trochu rýže, zalít vařící vodou a dodat nějaký obyčejný saponát. Pořádně protřepat, nechat chvíli odmočit a zase protřepat. Stěny se obrousí a špínu vylijete.

Barely se čistí lehce

Co se týče barelů, tam je čištění jednoduché. Víko bývá tak velké, že můžete barely umývat a čistit jako velké hrnce. Použít můžete saponáty, savo, opět písek s vodou nebo i jiné abrazivní čisticí prostředky. Určitě se stejně jako u kanystrů doporučuje pravidelné mytí a čištění, aby se nečistota do barelu příliš „nezažrala“.

Když už se vám zdá, že žádné čištění nepomáhá, jednoduše nakupte nové kanystry. 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží