POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak funguje tavná pistole

Publikováno: 8. 10. 2020

Tavná pistole je jedna z těch nenápadných věciček, o kterých si nejdřív říkáte, že je nepotřebujete a pak když ji máte, tak se divíte, jak jste mohli fungovat bez ní.

Je to vlastně takový dávkovač lepidla. Výhodou je, že se s ním dobře manipuluje, snadno si pohlídáte, kolik lepidla nanášíte a dostanete se i do různých škvír, rohů a jiných špatně přístupných míst. Hodí se pro jemnou a přesnou práci, kde záleží na každé kapce a každém centimetru i pro lepení velkých ploch.

Princip fungování je jednoduchý. Do pistole se vloží plastová tyčinka, která se v pistoli roztaví a tuto tekutou hmotu potom stiskem „spouště“ dávkujete kam potřebujete. Hmota rychle ztuhne a spolehlivě lepí.

Hodí se jak na běžné domácí opravy typu připevnění lišty nebo přilepení uraženého ouška u hrníčku, tak na výrobu dekorací, nejvýkonnější pistole pak využívají řemeslníci při pokládání podlah, usazování oken, parapetů a dalších drobných stavebních pracích.

Slepíte s ní většinu materiálů. Papír, dřevo, kůži, kov, keramiku, plasty, sklo. Je obrovsky univerzální.

Dle účelu se řiďte i při výběru tavné pistole. Na trhu existují základní stroje v ceně několika stokorun i profesionální modely, které stojí o řád více. Rozdíl mezi nimi je zejména ve výkonu, rychlosti nahřátí nebo možnosti nastavit si různé teploty tavení. S dražšími pistolemi jde lépe a přesněji dávkovat lepidlo a práce s nimi je komfortnější.

Jak fungují lepící tyčinky do tavných pistolí?

Pistole samotná pouze taví a dávkuje lepidlo. To musíte do pistole doplňovat, nejčastěji pomocí lepících tyčinek.

Těch je velké množství druhů a liší se i svými vlastnostmi. Některé tyčinky vytváří velmi pevné spoje, některé naopak nabízí výhody spoje rozebíratelného. Dále se liší třeba tepelnou odolností nebo rychlostí zatuhnutí.

Po zaschnutí je lepidlo zpravidla mléčně bílé, ale při použití v dekoracích lze vybírat ze široké nabídky barevných tyčinek a vytvářet tak barevným lepením zajímavá umělecká dílka. Nejatraktivnější je jejich kombinace se sklem.

Lepidlo z tyčinek zasychá velmi rychle a po vytvrdnutí ho lze řezat, brousit a jinak opracovávat. Lze tak používat i jako výplň dutin a prasklin.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží