Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jak na snižování nákladů na balení – skladování obalů

Publikováno: 29. 4. 2022

 

Každá drobná úspora v balení se tisíckrát vrátí. Budete ji totiž opakovat a tím dále šetřit. Jedním ze způsobů, jak snížit náklady je efektivnější práce při skladování samotných obalů.

Snížit náklady na skladování obalových materiálů lze asi nejsnadněji při skladování prázdných obalů. Čím méně prázdných obalů skladujete, tím více ušetříte. Musíte ale najít správný balanc. Chvilkový nedostatek obalů sebou nese rizik ještě více v podobě zdržení expedice a narušení přirozeného pohybu zboží.

Větší firmy toto řeší smlouvami s dodavateli obalových materiálů, kde mají zajištěné dodávky „just in time“. Obaly jim chodí v několikadenních intervalech, aby vždy měli čím balit, ale zároveň jim ve skladu nezabíralo místo zbytečně mnoho obalů.

Další nutnou vlastností obalů je potřeba mít je co nejrychleji a nejjednodušeji připraveny k použití. Jak už jsme popsali v minulém díle, významnou položkou v nákladech na balení a logistiku je čas, který vaši pracovníci potřebují k zabalení zboží.

Doporučujeme proto volit rozložitelné a tedy snadno skladovatelné obaly, které kompletujete až před samotným balením. Zároveň ale volte takové, které nevyžadují pro kompletaci delší a složitější postup. Když jednodušeji skladovatelný obal způsobuje zvýšené náklady v pozdější části balení, tak se jeho výhoda v konečném součtu vytrácí.

Šetřit místo ve skladu můžete i po zabalení výrobku

Zatím jsme se věnovali úsporám na fázi vstupů – tedy, jak volit efektivní obaly z pohledu jejich skladování před použitím. Další fází, kde lze šetřit náklady, je volit takové obaly, které umožní prostorově efektivnější skladování již zabalených výrobků. Ať už samostatně nebo třeba na paletách.

Jednou z cest je stohovatelnost. Čím více zabalených produktů umístíte na sebe, tím více šetříte skladovací prostory a peníze. Větší stohovatelnost můžete ovlivnit například výběrem obalu (plast místo kartonu) nebo i v rámci jednoho materiálu, kdy třeba zvolíte pro balení pevnější karton. Můžete nahradit třívrstvý karton pětivrstvým, zvolit karton z kvalitnějšího materiálu nebo se řídit dle stavby stěny kartonové krabice.

I u plastových obalů, můžete snadno vybrat přepravky a bedny s vyšší nosností a podporující lepší stohovatelnost.

Další možností je při balení neztratit zbytečné centimetry. Krabička, která ke zboží perfektně nepadne může způsobit, že na šířku palety naskládáte třeba jen 16 balíčku místo 18. A kvůli těmto extra krabičkám budete muset plnit a balit další paletu, což je neefektivní.

Podobně můžete místo krabičky upravit její obsah. Balené výrobky uspořádat tak, aby se vešly do menší krabičky a opět jich tak na paletu nebo na regál umístíte více.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista

 


Související zboží