POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak skladovat zeleninu - 2. díl

Publikováno: 21. 9. 2021

O skladování ovoce se dá na internetu najít poměrně dost. Hned několik článků máme i na našem blogu. Zelenina ale bývá trochu opomíjená. Přitom, kdo by nechtěl křupavé mrkve nebo šťavnaté brambory ještě týdny či měsíce po sklizni?

Tento článek je druhým dílem malého seriálu o skladování zeleniny. První díl se věnoval bramborám, cibuli a česneku a můžete si ho přečíst zde.

Jak skladovat kedlubny

Kedlubny jsou jedny z méně náročných plodin na uskladnění. Po sklizni odlomte z plodu listy, aby přes ně neunikala vlhkost.

Nepoškozené a zdravé plody nechte dobře vyschnout v tmavé a větrané místnosti. Zpravidla na vysušení stačí několik dnů.

Poté vezměte plastovou přepravku bez děr (například euro přepravku v plné variantě) a na dno nasypte asi 3-5 cm písku. Kedlubny vyskládejte tak, aby se nedotýkaly jedna druhé ani dna či stěny přepravky. Kedlubny ukládejte kořeny dolů, tak jak byly v zemi.

Písek by neměl být úplně suchý, takže ho pravidelně kontrolujte a případně dovlhčujte, třeba klasickým roprašovačem.

Jak skladovat dýně

Prvním krokem je sklidit dýni až když je správně uzrálá. Na rozdíl od některých jiných druhů ovoce a zeleniny tím totiž dýni neochráníte a nenecháte ji „dojít“, naopak přes živou nezaschlou slupku může plod chytit plíseň. Pokud vidíte, že sklizená dýně má stopku ještě zelenou nebo vlhkou, nechte ji venku na vzduchu a na sluníčku pár dní/týdnů doschnout. Až pak je připravena na uskladnění.

Při skladování pamatujte, že dýně nesnáší vlhko. Čím sušší místnost, tím lepší. Nejvhodnější je teplota mezi 10 a 15 stupni, ale i suchá místnost s teplotou kolem 20°C je dostačující.

Dýni skladujte například v přepravce nebo krabici (v té ale pozor na cirkulaci vzduchu) vystlané slámou nebo nějakým jiným měkkým výplňovým materiálem. Ten pomůže absorbovat část váhy a tak zabrání otlačení.

Jak skladovat cukety

Podobnou péči vyžaduje i cuketa. I u ní po sklizni zkontrolujte správné vysušení slupky a stopky a pokud vidíte, že je ještě vlhká a „živá“, tak ji nechte vyschnout.

A další podobnost… i cuketa je při skladování velmi háklivá na vlhkost. Proto se ji bude nejspíše lépe dařit třeba v garáži nebo na chodbě než ve sklepě.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží