POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat zahradní kompostér

Publikováno: 24. 9. 2020

Potřebujete pomoci při výběru kompostéru? Připravili jsme pár základních doporučení, abyste při výběru nešlápli vedle.

Objem kompostéru

Často se používá poučka, že na každý metr čtvereční zahrady by měl mít kompostér 1 litr objemu. Pro zahradu s rozlohou 500m2 byste tak měli pořídit kompostér o objemu 500 litrů. Je to ale složitější.

V praxi více záleží na tom, jak aktivní budete v jeho využívání. Pravidelně sekáte trávu a chcete do nádoby poctivě dávat i veškerý bioodpad z kuchyně? Pak doporučujeme nádobu větší

Odolnost a materiál

Kvalitní nádoby na kompost se vyrábí z odolného polyethylenu (HDPE / PE). Setkat se dá i s nádobami polypropylenovými (PP), které však nejsou tak odolné.

Kompostér toho musí vydržet opravdu hodně. Kromě počasí i samotné procesy během rozkládání odpadu. Kompost se běžně umí zahřát až na teplotu přes 50 stupňů a konstrukce nádoby dostane zabrat. Proto si při výběru všímejte i tloušťky stěn.

Tvar a otevírání

Pro snadné vkládání odpadu doporučujeme nádoby s kónickým tvarem. Práci usnadní i velká „dvířka“ na všech stranách kompostéru, tak abyste mohli odpad vkládat a případně přerovnávat rovnoměrně na všechny strany. Některé kompostéry jsou stavěné tak, že odklopíte celý jeho vršek, podobně jako pokličku na hrnci. I takové řešení vám umožní snadné vhazování odpadu.

Nejdůležitější dvířka jsou ale ta u dna nádoby. Těmi odebíráte už hotový humus. Měla by být na všech stranách a velká by měla být aspoň na šířku lopaty.

Odvětrávání

Kvalitní „štavnatý“ kompost získáte tím, že odpad v nádobě tleje, nikoli hnije. A k tomu je potřeba dobré odvětrávání a cirkulace vzduchu. Všímejte si proto umístění a velikosti větracích otvorů. Ty by měly být rozmístěné v dostatečném počtu po celém obvodu kompostéru.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží