POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jaké existují druhy obálek?

Publikováno: 13. 6. 2020

Klasický dopis a křehkou zásilku nebudete posílat stejnou obálkou. Na trhu existuje široká nabídka obálek, které byly designovány pro konkrétní úkoly. Pojďte se podívat na ty nejběžnější.

Papírové obálky

Klasická poštovní obálka se vyrábí z 80g bílého papíru. Dopisní obálky se vyrábí ve všech standardních rozměrech B, C, E, do kterých vměstnáte běžné dopisy i objemnější zásilky.

Čím dál populárnější jsou poštovní tašky. Taška má rozšířené dno, podobné papírové nákupní tašce, takže se do ní vejdou i velké zásilky. Můžete je využít k posílání katalogů, časopisů nebo mnoha dopisů naráz.

Papír je pevnější než u klasické obálky, takže je menší šance na jeho protržení. Rozměr poštovních tašek odpovídá papíru o formátu A4.

Klasické papírové obálky jsou dále recyklovatelné. Papír však není odolný vůči vlhkosti ani většímu mechanickému namáhání. Pokud je vaší prioritou ochrana zásilky proti poškození, využijte některou ze speciálních obálek.

Plastové obálky

Pokud chcete chránit zásilku hlavně před vlhkostí, je nejlepší volbou igelitová obálka. Přes stěny se nedostane vlhkost ani prach. Tenká vrstva igelitu nemá příliš dobrou tvarovou stálost, takže se využívá hlavně pro zasílání textilu a jiných měkkých materiálů.

Kartonová obálka

Když vyměníte papír za karton, získáte obal, který je dostatečně odolný proti vlhkosti (i když ne tolik jako plast) a velmi odolný vůči mechanickému poškození. Karton navíc i dobře drží tvar a brání tomu, aby se zásilka poškodila pokrčením nebo ohnutím.

Rozměry kartonových obálek kopírují nabídku běžných papírových.

Bublinkové obálky

Bublinkové obálky v sobě kombinují ochranu proti vlhku igelitové obálky a ochranu před mechanickým poškozením kartonové obálky. Jsou vyrobeny z pevného papíru s voděodolným nátěrem a uvnitř je nalepená bublinková folie. Ta umí skvěle tlumit nárazy a proto doporučujeme při zasílání křehkých zásilek využít právě bublinkové obálky.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží