Velikosti a značení obálek

Publikováno: 3. 6. 2020

Vybrat správnou velikost obálky není raketová fyzika. Stačí si vzít papír a obálku a přeměřit si je, papír složit a zkusit vložit. Trochu složitější může být, když obálky objednáváte. To je nejlepší řídit se skrze jejich značení. Mezi základní typy patří obálky B, C, E a DL.

Jednotlivé listy papíru, dopisy, smlouvy… zkrátka běžná korespondence o několika málo stranách, patří do řady obálek s označením C.

  • C6 (114 mm x 162 mm) – Vejde se do ní papír A6. Po přeložení na poloviny papír A5 a při přeložení na čtvrtiny papír A4.
  • C5 (162 mm x 229 mm) – Obálka pro papír formátu A5. Papír A4 se do ní vejde po přeložení na polovinu.
  • C4 (229 mm x 324 mm) – Obálka pro papír formátu A4. Po přeložení na polovinu se do ní vejde papír A3.

Někdy ale potřebujete poslat objemnější tiskovinu. Třeba časopis nebo katalog. U silnějších tiskovin tloušťka „sebere“ část rozměrů. Proto jsou obálky typové řady B přibližně o 1-2 centimetry širší než řada C.

  • B5 (176 mm x 250 mm) – Katalogy, časopisy a silnější tiskoviny ve formátu A5.
  • B4 (250 mm x 353 mm) – Katalogy, časopisy a silnější tiskoviny ve formátu A4.

Obálky se specifickými rozměry

Aby to nebylo tak jednoduché, jsou tu ještě obálky pro speciální využití. Například pro obchodní korespondenci.

Pokud jste klientem některé z tradičních bank, tak možná víte, že vám od ní dopisy chodí přeložené na třetiny. V uctivější obchodní korespondenci jde o zažitý zvyk. Taková psaní působí reprezentativně. Asi jako psaní velkého V ve slově Vás nebo podpis rukou místo elektronického podpisu.

S jinak přehnutým dopisem jde ruku v ruce i jiný rozměr obálky. Musí se eliminovat prázdné místo v obálce. Přepravovat vzduch je drahé. Obálky pro tento typ korespondence mají označení DL.

  • DL (110 mm x 220 mm) – Pro papír formátu A4 přeložený na třetiny.

Pokud chcete poslat více samostatných obálek v jedné zásilce, můžete využít velké dopisní obálky s označením E. Ta vychází z obálky B4, ale je o několik cm delší i širší.

  • E4 (280 mm x 400 mm) – Pro zaslání více obálek v jedné zásilce zaráz.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží