POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jaké existují formáty papíru? A4, B4 i ty méně tradiční...

Publikováno: 29. 9. 2021
Aktualizováno: 22. 6. 2023

Papíry formátové řady A

Papíry formátu A4 nebo A5 známe každý, kreslili jsme na ně už ve školce. Některé formáty a velikosti vás ale určitě překvapí. Co třeba takový papír B3? Proto se dnes podíváme na to, s jakými všemi velikostmi a formáty papírů se můžete setkat.

Základní formáty papírů jsou tři a označují se, trochu nudně, písmeny A, B a C.

Papíry formátu A jsou asi nejznámější klasikou. Setkáte se s nimi v kanceláři, sešitech nebo u většiny dokumentů.

Jejich rozměry jsou upraveny normou ISO 216, takže máte jistotu, že papír A4 má u každého výrobce vždy stejnou velikost. Základním papírem, tedy A0 je arch s plochou 1m2 se stranami v poměru 1 ku √2 (přibližně 1 ku 1,414). Rozměry papíru A0 jsou 841x1189 mm.

Od tohoto základního rozměru se odvíjí všechny další (A1, A2 až A10), které vznikají jednoduše přeložením delší strany předchozího formátu. Přeložením delší strany A2 vzniknou dva papíry A3, přeložením papíru A3 vzniknou dva papíry A4 a tak dále... Díky této matematické zákonitosti mohou kopírky tisknout bez nutnosti zdrojový dokument jakkoli ořezávat.

Papíry formátové řady B

Formát B také využívá poměr stran 1 ku √2, ale jsou zhruba o polovinu větší. Papíry formátu B se využívájí především u tiskáren, které nedisponují bezokrajovým tiskem. Po vytištění je papír oříznut na příslušný formát typu A. Tedy papír B3 je po vytištění oříznut na finální celopotištěný A3.

Papíry formátové řady C

Formát C se používá u obálek. Vychází ze stejného poměru stran jako formáty A a B, ale má trochu větší rozměry než A. Obálka totiž musí být o trošku větší, aby se do ní papíry áčkového formátu pohodlně vešly.

Nejběžnější jsou obálky ve formátech C3, C4, C5 nebo C6. Do obálky formátu C5 se vejde přeložený papír formátu A4, do C6 dvakrát přehnutá A4 nebo A5 přehnutá na třetiny. Existují i další méně používané obálkové formáty, kdo některý z nich potřebuje, může se podívat do tohoto článku, kde jsme se právě obálkám detailně věnovali.

Jiný kraj, jiný papír

Svět, ve kterém by se používal pouze metrický systém a ve kterém by všechny země používaly stejně velké papíry, by byl krásný. Ale asi tušíte, že tomu tak není.

V USA, Kanadě a Mexiku se mezinárodní formát papíru příliš neuchytil. Místo toho zde najdete papíry pojmenované dle účelu nebo dle názvu vycházející z historického užití. Například letter, legal, tabloid, post, crown, royal, foolscap a další. Jejich velikost je vyjádřena v palcích. Například papír velikosti letter má velikost 8 a půl palce na 11 palců (215,9 mm × 279,4 mm).

Že mají vlastní míry v USA není zase tak překvapivé, není to tak jen u papírů. Věděli jste ale, že vlastní formát papíru používá třeba i Japonsko (také ne takové překvapení) a Švédsko? Tam jste to nečekali.

 

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer


Související zboží

Kancelářský papír OFFICE Paper A4 80g - 500 listů "C" bílý Kancelářský papír UNIVERSAL Paper A3 80g - 500 listů "B" bílý Dopisní obálka C4, s krycí páskou 229*324 mm
Balík kancelářských papírů OFFICE Paper A4, 80 g, 500 listů, bílý Kancelářský papír UNIVERSAL Paper A3, 80 g, balení 500 ks, bílý. Dopisní obálka, formát C4 (vhodná na papíry A4), bílá