Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jakou vybrat popelnici?

Publikováno: 25. 6. 2017

Každý obyvatel České republiky nashromáždí skoro jeden kilogram směsného odpadu denně. Kam s ním? No přeci do popelnice! Pokud bydlíte v bytě, nejčastěji město samotné zajišťuje kontejnery na směsný odpad. Pokud ale vlastníte dům, popelnice je na vás. Při koupi popelnice rozhoduje několik faktorů:

  • velikost
  • četnost přemisťování
  • materiál

Jak velkou popelnici koupit spočítáte lehce. Asi sami víte, kolik produkujete odpadu, spojíte to s frekvenci odvozu popelnice a jednoduše vám vyjde požadovaný objem.

Dalším velice důležitým faktorem je četnost přemisťování popelnice. Na trhu totiž převažují dva typy popelnic - kulaté, kovové bez pomocných koleček nebo hranaté, plastové s pomocnými kolečky. Pokud tedy máte v plánu mít popelnici zaparkovanou někde blíže k domu a pouze ji v den odvozu dopravit blíže k silnici, doporučujeme mobilnější popelnici s kolečky. V případě, že máte nádobu na odpad trvale umístěnou v blízkosti silnice, aby se k ní popeláři snadno dostali, a pár kroků navíc vám s odpadkovým košem nevadí, pokračujte ve výběru vzhledem k použitému materiálu.

Popelnice jsou buď z kovu nebo z odolného plastu. Kovové popelnice jsou těžší, bez koleček a jsou náchylné na zrezivění. Pokud ale potřebujete do popelnice sypat žhavý popel nebo jiné horké předměty, jsou nejvhodnější. Plastové popelnice jsou lehčí, materiál je stále velice odolný a můžete vybírat z více barev pro tříděný odpad. A jak jsme již zmínili, velkým kladem jsou pomocná kolečka.

Ať vyberete popelnice kovové nebo plastové, nezapomeňte je označit číslem domu. Dále pak, podle vašich zkušeností, můžete popelnici opatřit zámkem, aby vám do popelnice neházel odpad někdo jiný. To se bude hodit hlavně lidem, kteří bydlí u frekventované cesty nebo u zastávky HMD a popelnici mu plní četní kolemjdoucí. Pokud máte popelnici u chodníku, můžete ji také připevnit řetízkem například k plotu. Zabráníte zbytečným nehodám, kdy vám ji z rozmaru nebo v podroušeném stavu někdo odcizí nebo převrátí.  

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží