POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Kvalita papírových vrstev ve vlnitých lepenkách aneb co vydrží vaše krabice?

Publikováno: 30. 4. 2019

Vlnitá lepenka se používá jako základní materiál pro krabice nebo i jako samostatný obalový materiál. Může mít tři, pět, ale i sedm vrstev. Víte ale, že i jednotlivé vrstvy jsou z různých materiálů?

Vlnitá lepenka je vlastně několik papírů na sobě. Část z nich je rovný krycí (proložkový) papír a část jsou zvlněné papíry, které dávají lepenkám jejich jméno. Jak se liší rozteče a velikosti vln a jaký vliv to má na vlastnosti krabice už jsme dříve psali. Různé složení a kvalitu mají ale i jednotlivé papíry.

U krycích papírů rozlišujeme tři základní druhy – Kraftliner, testliner a schrenz.

  • Kraftliner je nejkvalitnější krycí papír a bývá používán jako svrchní vrstva. Má minimálně 80% podíl sulfátové buničiny. To znamená, že je vyroben z nového materiálu a nikoli z jednou už recyklovaného papíru. Hmotnost kraftlineru je 115–440 g/m2. Je pevný, dobře odolává proražení a odolá i mírné vlhkosti. Kraftliner použijte při dlouhodobém skladování, při skladování v horších klimatických podmínkách nebo tam, kde očekáváte náročnou přepravu. Pokud se stěhujete a chcete opravdu kvalitní krabice, doporučujeme právě kraftliner s vysokým obsahem buničiny.
  • Testliner je vícevrstvý papír, je vyrobený z recyklovaného papíru a nemá stanovený minimální podíl buničiny. Hmotnost papíru je 120–200g/m2. Oproti kraftovému papíru je pochopitelně levnější, ale má nižší odolnost vůči průtlaku či proražení. Testliner se doporučuje spíše pro balení nenáročného zboží a přepravu na kratší vzdálenosti. Testliner se dále dělí na 4 typy – typ 1 je kvalitou nejblíže kraftlineru, typ 4 je několikrát recyklovaný nepříliš kvalitní papír.
  • Schrenz (česky šedák) je nejméně kvalitní papír vyrobený ze směsného papírového recyklátu. Jeho plošná hmotnost je 70–140 g/m2. Používá se především jako vnitřní vrstva u vícevrstvých lepenek nebo na proložky při skladování.

Podobně se na tři druhy dělí i zvlněná vrstva.

  • Halbzellstoff (polobuničina) se používá pro nejkvalitnější obaly. Je to velmi pevný polobuničitý papír vyrobený z dřevěných vláken, který je odolný proti nárazům. Je tak vhodná pro delší přepravu nebo skladování v náročnějších podmínkách.
  • Wellenstoff (lepší šedák) je recyklovaný ze starého papíru, ale sběrový papír pro jeho výrobu je vytříděn, aby byl kvalitnější a měl lepší pevnost. K tomu se do něj přidává škrob, čímž se jeho pevnost blíží polobuničině.
  • Trojici uzavírá opět Schrenz, tedy nejméně kvalitní papír, tzv. šeďák.

U obou druhů papíru platí přímá úměra mezi kvalitou a cenou. Proto se při výběru řiďte tím, jaké zboží balíte, jak ho balíte a skladujete a jak dlouhá a náročná bude jeho přeprava. Při zbytečně kvalitních obalech budete prodělávat. U příliš levných zase riskujete poškození přepravovaného zboží.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží