POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Malujete nebo lakujete? Vyberte tu správnou maskovací pásku

Publikováno: 22. 6. 2019

Malování je sice zábavné, ale není to žádná hračka. Musíte si pohlídat, aby byly čáry rovně, abyste nedělali "kocoury", nezašpinili si věci, které mají zůstat čisté a mnoho dalších věcí. S částí vám pomohou maskovací pásky. K čemu se hodí?

Maskovací pásky jsou jedním z typů samolepících pásek vyrobených obvykle z tenkého a lehce odtržitelného papíru. Narozdíl od běžných pásek se u nich kromě přilepení počítá i s odlepením. Proto obsahují jemné a na tlak citlivé lepidlo. Maskovací pásky je možné po dokončení práce snadno odstranit z povrchu. Jemné lepidlo a materiál pásky zajistí, že po odlepení nezůstanou žádné zbytky lepidla a nedojde ani k poškození povrchu.

Nejčastěji se používají při malování a lakování, kde chcete některá místa ochránit před zašpiněním. S páskami také zajišťujete přesnost a rovnost nátěru a barevných přechodů při malování. Pásky jsou dostupné v různých šířkách a také s různě silnou lepící schopností. Záleží na účelu, pro který ji chcete použít.

Pro malování je nejvhodnější středně lepivá maskovací páska ze slabšího krepového papíru. Snadno se s ní pracuje a její hlavní výhodou je snadné odlepovéní. Jemný papír pomůže v tom, abyste spolu s páskou nestrhli i barvu nebo omítku.

Naopak při sprejovém lakování, například v autolakovnách je lepší použít silně lepivou maskovací pásku. Sprejové lakování stříká barvu pod velkým tlakem a slabší pásku by mohl proud barvy strhnout nebo posunout. Pevnější páska zůstane na svém místě a barva nezateče ani pod ni.

Při práci ve venkovním prostředí je zase důležité zvolit pásku odolnou proti UV záření.

Úspěch není zaručen pouze nákupem správné pásky. Proto jsme pro vás připravili i pár tipů, jak s maskovací páskou pracovat při malování, aby vše dopadlo ťip ťop.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží