POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Několik tipů na kreativní využití vlnité lepenky

Publikováno: 3. 10. 2018

Vlnitá lepenka je univerzální obalový materiál, který se používá nejčastěji k balení různých výrobků jako ochrana proti poškození při přepravě, případně jako proložka při paletování. Vlnitá lepenka se dokáže dobře přizpůsobit každému balenému předmětu a dobře drží svůj tvar. Proto je oblíbená nejen jako obalový materiál, ale dá se s ní i kreativně tvořit.

Nejjednodušší je výroba pivních podtácků. Z lepenky vystřihnete kulatý nebo čtvercový tvar požadovaných rozměrů a vyzdobíte. Buď můžete tácek různě pomalovat nebo si design připravíte na počítači, vytisknete a nalepíte. Knihomoly zase potěší originální knižní obálky. Princip je velmi podobný. Lepenku ohnout, oříznout a nalepit tak, aby dobře přiléhala na knihu a poté ji originálně pomalovat.

Nedávno jsme dali návod, jak z lepenkových krabic od bot vyrobit hračky. Jeden z nápadů byla i výroba vlastního malého divadla. Z krabice se dala snadno vyrobit scéna na loutkové divadlo a dnes si ukážeme, jak s lepenkou vyrobit samotnou loutku.

Lepenka je totiž velmi dobrý základ pro tvorbu těla loutky. Je dostatečně pevná a přitom snadno tvarovatelná. Jednoduše se lepí, řeže, váže k sobě provázky... zkrátka z ní snadno dostanete přesně ten tvar, který potřebujete. Dobře se i barví. Oblečky loutek zase snadno uděláte z jiných obalových materiálů, například proložkových papírů. Vlasy zase například z dřevité vlny.

Ale zpět k lepence. Skvělá je i na karnevalové škrabošky. Nejprve si návrh masky překreslíme na karton nebo lepenku a po vystřižení obvodového tvaru si podle obličeje nositele masky vystřihneme otvory na oči a ústa. Protože lepenka je savý materiál, doporučujeme nanést nátěr latexovým nebo akrylovým tmelem. Po zaschnutí této vrstvy pak masku domalujeme.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží