POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Nopová fólie pomáhá stavbám dýchat

Publikováno: 5. 7. 2019

Kdo má za sebou stavbu či rekonstrukci domu, už se asi setkal s nopovou fólií. V novostavbách slouží zejména jako drenáž a mechanická ochrana základové konstrukce, v rekonstrukcích zase pomáhá odvětrání a odvlhčení stávajících stavebních konstrukcí.

Nopová fólie je hydroizolační fólie vyrobená z tmavého vysokohutního polyethylénu (HDPE). Jedná se o profilovanou fólii, ve které jsou zhotoveny výstupky – nopy, které fólii daly jméno. Výška nopů se různí, podle účelu se můžete setkat s velikostí až 80 mm. Velikost nopu ovlivňuje množství proudícího vzduchu a tedy míru odvětrávání.
 

Využití nopové fólie je celkem široké:

  • Ochrana základů budov proti vlhkosti
  • Zlepšuje odvětrávání zdiva
  • Hydroakumulační vrstva u zelených střech
  • Izolace proti radonu

Existují tři základní druhy nopové fólie. Bez perforace, s perforací a s kašírovanou textílií.

Fólie bez perforace jsou nejčastější a používají se hlavně jako hydroizolace při rekonstrukcích. Na základy budovy se přiloží fólie a mezi nopy stěnou vznikne prostor, kterými jsou základy a zdivo odvětrávány. U nových budou se varianta bez perforace používá jako ochrana jiných materiálů na základech budovy a pro oddělení stavby od vlhkého prostředí.

Nopová fólie s perforací je velmi oblíbená při stavbě zelených střech. Perforované nopy propustí část vody k hydroizolační vrstvě a to pomáhá správné cirkulaci vody na střeše. Tento typ zvolte také v případě, že potřebujete sanovat velmi vlhkou konstrukci.

Ještě lepší jsou pro tento účel fólie s nakašírovanou textílií, která zaručí, že nopy a drenážní vrstva nebudou časem zaneseny odplavovaným substrátem z živé části střechy. Nopová fólie s textilní vrstvou je vhodná i jako hydroizolace v základech budov.

Občas se ještě setkáte s nopovou fólií s mřížkou. Její hlavní výhodou je možnost nanést na ni omítku a tak se používá jako separační a výztužná vrstva pod nové vnitřní omítky a vlhké zdivo.

Pro správné fungování fólie je samozřejmě důležitý nejen výběr vhodného typu, ale i perfektní montáž. Té se věnujeme v extra článku.

autor:
Jiří Novák
marketingový specialista


Související zboží