POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Obalové materiály a umění II

Publikováno: 12. 10. 2019

Na obalové materiály většinou koukáme z ryze praktické stránky. Zajímají nás jak je karton pevný, jak páska lepí, jak fólie brání vlhkosti. Jsou ale lidé, kteří z běžných obalových materiálů vytváří úžasné umělecké kousky.

Minule jsme se drželi při zdi a podívali se na umělecké využití kartonu. V dětství jsme asi na karton něco namaloval každý, a tak nám nepřijde zrovna přitažené za vlasy, že ho používají umělci k malování, ale i třeba tvorbě různých skulptur. O dalších obalových materiálech si ale možná to samé už neřekneme.

Třeba o lepících páskách. Přitom je jejich využití nasnadě. Když pomaluji povrch, na kterém je nalepená páska a poté ji strhnu, zůstane zachována barva, která je pod páskou. Kreativnější učitelé výtvarné výchovy to se spoustou z nás na škole vyzkoušeli. Existuje mnoho obrazů, které pracují s vrstvami a umělec je vytvořil právě takto. Páskou. A když odbočíme od umění k praktičtějším věcem... na stejném principu fungují například maskovací pásky při malování stěn. Zkrátka, kde chceme rovnou čáru, pomůžeme si páskou. Kde chceme, aby se nepřekrývalo více barev, pomůžeme si páskou...

Páskou se dá i přímo tvořit. Jendoduše tím, že ji budete lepit na podklad a vytvoříte s ní nějaký motiv. Takto se dají vytvářet klasické obrazy podobné těm namalovaným, ale i rozměrnější motivy na zdi podobné graffiti.

Umělců, kteří využívají lepící pásku je hodně. Mezi nejznámější patří třeba Slava Ostap nebo Max Zorn. Ti se proslavili zejména pracemi kombinující lepící pásku a sklo, kde obraz s pomocí světla vysvítá na skleněné desce.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží