POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Obalové materiály a umění III

Publikováno: 18. 10. 2019

V dalším díle našeho miniseriálu, že obaly mohou posloužit i umělcům, se podíváme na tři způsoby tvoření mozaiky z materiálů, které by vás hned tak nenapadly.

Princip mozaiky je asi všem známý. Když vedle sebe poskládáme malé dílky, tak z větší dálky se dílky spojí a vytvoří obraz. První mozaiky se objevily už v orientu a antice, ale o klasické mozaice dnes hovořit tolik nebudeme. Představíme si novodobou variaci, které se někdy říká pixel art. Princip je stejný, jen použité materiály a vzniklé obrazy se liší.

Jako první si představíme post-it art, tedy umění z těch malých nalepovacích čtverečků, na které si píšete poznámky a lepíte je na monitor a na stůl, abyste na nic nezapomněli. Jde z nich totiž vytvořit mnohem lepší dílo než seznam úkolů na zítřejší směnu. Když vezmete opravdu hodně papírků různých barev, tak s nimi můžete vytvořit působivá díla. Nejčastěji se takto baví pracovníci v kancelářích a tak z post-itů vznikají převážně pop-artová dílka a obrázky postav z počítačových her a filmů. Tak co si zítra přivstat a překvapit obrázkem některého kolegu?

Lístečky na poznámky nejsou samozřejmě to jediné, co jde na stěny či okna lepit, takže pixel artové mozaiky vznikají třeba i z nastříhaných kousků lepících pásek. Ale co vše lze z lepících pásek tvořit jsme si ukázali už v minulém článku.

Trochu jinak jde na mozaiku americký umělec Bradley Hart. Ten maluje pomocí bublinkové fólie, nijak ji ale nenatírá, ani neobtiskuje, ale barvy vstřikuje injekční stříkačkou přímo do jednotlivých bublinek. Fólie na sobě má stovky a tisíce bublin a tak, když je práce hotová, vznikají úžasná díla. Plnit v některých případech i desítky tisíc bublin barvou je velmi náročný a zdlouhavý proces, a tak Hartovi například s plněním stříkaček barvou asistují stážisté. Hart se touto technikou rychle proslavil a jeho díla se prodávají za tisíce dolarů.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží