POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Odolné plastové kompostéry na bioodpad

Publikováno: 1. 4. 2021

Ideální je silnostěnný kompostér z kvalitního PE, který je velmi odolný vůči povětrnostním podmínkám, a jeho životnost je vyšší než 10 let. Komposty vidíme na většině zahrádek, na chalupách a na chatách, dokonce i u novostaveb v nových vilových čtvrtích. A lepší než nevzhledná hromada kompostu nebo polorozpadlý kompost z desek je určitě plastový kompostér.

Kompost nesmrdí a tvoří výživný humus

Velkou výhodou plastového kompostéru je systém odvětrávání, který zabraňuje procesu hniloby uvnitř kompostéru. Většina plastových kompostérů má dole boční dvířka, díky kterým se časem dostanete k humusu, který se v kompostéru postupně tvoří. Tento humus, který je plný živin, dobře užijete na zahrádce, dá se dosypávat jako hnojivo ke keřům a stromům, můžete jej dávat i k půdě do zeleninové zahrádky.

U nás si můžete vybrat z několik typů a velikostí plastových kompostérů. Mají různý objem, tvar i výšku, nejčastěji jsou tmavě zelené nebo černé. Všechny typy mají jednoduché plnění i vyprazdňování díky vrchnímu poklopu s madlem a spodním dvířkám.

Jak kompost správně tvořit

Základem kvalitního kompostu je pestrá skladba kompostovatelného materiálu. Není dobré cpát do kompostu jen posekanou trávu, ale různé složky kombinovat - suché listí, drcené větve, popel, skořápky od vajec, posekaná tráva, zbytky zeleniny a ovoce apod. Časem se na dně kompostu začne vytvářet humus, který můžete začít odebírat a používat na zahradě. Ideální je kombinovat humus s původní zahradní zeminou v poměru jedna ku jedné. Tím, že humus odebíráte, vytváříte nahoře v kompostéru místo pro další kompostovatelné materiály.

 

Jaro se blíží, pořiďte si nový plastový kompostér!

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista