POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

PP, PET nebo PES pásky? Jaké vlastnosti mají jednotlivé vázací materiály?

Publikováno: 8. 2. 2019
Aktualizováno: 22. 6. 2023

Páskování je nejčastější způsob upevnění materiálu pro přepravu či skladování. Umožňuje rychlejší a snažší přepravu, aniž bychom se museli bát poškození zboží. K páskování se používají nejčastěji ocelové pásky, ale populární jsou i další materiály. Látka či plast. Právě pásky z umělých materiálů mají velmi zajímavé vlastnosti a stojí za to si je blíže ukázat.

  • Vázací páska polypropylenová (PP)

Páska z polypropylenu je lehká a pevná a dobře se přizpůsobí tvaru baleného předmětu. Stejně jako další plastové pásky je odolná vůči vlhku a odolá i působení většiny chemikálií. I přes její pevnost ji při rozbalování přestřihnete i obyčejnými nůžkami. Spoj můžete udělat tepelným svárem a plechovou, drátěnou nebo umělohmotnou sponou. Páska je kompatibilní s ručními páskovačkami i automatickými stroji.

 

Polypropylenová vázací páska na převázání velkých balíků a palet.

  • Vázací páska polyetylenová (PET)

Polyetylenová PET páska je lehká, pevná a má velmi dobré elastické vlastnosti. V porovnání s ocelovými páskami je až o 80 % lehčí a tím vám pomůže šetřit náklady na skladování a logistiku. S tím se pojí i 4krát vyšší délkový návin, díky kterému zvýšíte efektivitu balení.

Zajímavé vlastnosti má ale i v porovnání s jinými plastovými páskami. Oproti polypropylenové pásce odolá ta polyetylenová až o 50 % vyššímu zatížení. PET páska tedy perfektně fixuje i těžký náklad. Pevnost úvazku jistí i dobrá elastická paměť, která absorbuje otřesy během přepravy.

PET vázací páska na převázání palet a velkých krabic

  • Vázací páska polyesterová (PES)

Polyesterovou pásku, která je vyrobena na textilním základu využijete hlavně pro svázání těžkých nákladů. Je totiž z všech umělých pásek nejodolnější. Vhodná je proto při dlouhé přepravě po silnici, kde vzniká hodně pohybu a rázů. Ty dokáže dobře absorbovat a i těžký náklad udrží na místě.

Vhodná je i při přepravě zboží nestandartních tvarů. Díky látkovému základu je měkčí a dobře se přizpůsobí tvaru nákladu. Navíc se její úvazy dají opakovaně utahovat, takže lze jednu pásku použít vícekrát.

Polyesterová vázací páska na velké balíky a palety

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží