POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Tvary polyethylenových fólií

Publikováno: 1. 12. 2019

Polyetylenová fólie je čirá, bez chuti a zápachu a má skvělé fyzikální vlastnosti. I proto patří k nejvyužívanějším obalovým materiálům

Odolá mrazu i vysokým teplotám (-50 až +85 °C) a poskytuje dobrou chemickou odolnost i odolnost vůči protržení. Po přidání aditiv pak může získat ještě další vlastnosti, například antistatickou ochranu, kluznost, jinou než čirou barvu a podobně.

Nejčastěji se využívají pro balení paletovaného zboží, pro skupinové i jednotlivé balení a z menších úkonů můžeme zmínit třeba laminování.

Narozdíl od papíru nebo lepenky má fólie kromě základního plochého tvaru ještě tzv. hadici a polohadici.

Hadice (někdy je tento tvar označován jako rukáv) je opravdu taková fóliová "roura". Hadice může být jednoduchá, nebo má ještě přehyby na stranách. Taková hadice se nazývá skládanou hadicí a může mít řez v jakémkoli ze svých rohů. Možností je i přeříznutí v půli a tedy vznik dvou polohadic.

Polohadice znamená, že už má na jedné straně řez z výroby. Představit si ji můžete jako přeložený list papíru. I polohadice může mít na spojené straně udělaný sklad.

Řezů hadic i polohadic je velké množství. Která varianta se nejvíce hodí vám bude vždy záležet na účelu a také na způsobu uzavírání. Pro vkládání výrobků dovnitř fólie se více hodí uzavřená hadice, na klasické obalování zase plochá fólie.

Z hlediska funkcí mezi variantami není velký rozdíl. Jsou podobně odolné nebo pevné. U těchto vlastností spíše záleží na tlouštce a použitých aditivech. Nemusíte se tak bát, že jinak tvarovaná fólie bude například odolnější než jiná.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží