POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Vadí vám hlasité odvíjení? Vyzkoušejte bezhlučné lepící pásky

Publikováno: 15. 4. 2019

U lepících pásek všechny v první řadě zajímá, jak dobře lepí. Pokud ale lepíte prakticky denně nebo ve velkých objemech, začnou vás zajímat i další parametry. Třeba hlučnost při odvíjení.

Zvuk odvíjející se lepící pásky není úplně příjemný. Kdo s ní pracuje pravidelně, jistě ví. Hlučnost se tak postupně začala stávat důležitým parametrem při výběru a toho si všimli i výrobci pásek. Tak vznikly tiché lepící pásky.

Nejvíce hlučnost ovlivňuje použité lepidlo. Nejhůře ze srovnání vychází pásky s lepidlem na akrylátovém základu. O něco tišší jsou pak pásky se solventem a také ty s různými úpravami kaučuku. Svůj vliv má i materiál pásky. Zde zpravidla platí, že polypropylen je hlasitější než PVC. Oproti PVC má ale polypropylen zase jiné dobré vlastnosti, je například ekologičtější při výrobě i likvidaci, takže dobře zvažte všechna pro a proti.

Pro koho je hlasitost odvíjení prioritou, sáhne po speciální tiché pásce. Je sice vyrobena z polypropylenu a použitým lepidlem je akrylátová disperze, ale obě složky jsou upraveny tak, aby odvíjení bylo téměř bezhlučné.

Tiché "silent pásky" se používají převážně na snadno lepitelný materiál jako jsou papíry, lepenkové krabice, kartony, fólie a podobně. Zároveň by neměly držet silně namáhané spoje. S nižší hlučností jde totiž ruku v ruce o něco menší lepivost. Lepící pásky, které drží jako čert, jsou zkrátka hlasité. Naopak dobré vlastnosti mají silent pásky při lepení v nižších teplotách i při použití ve venkovním prostředí.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží