POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Větráme bez obav - okenní a dveřní zarážky

Publikováno: 30. 5. 2017

Větrání celého domu nebo bytu je pravidelná rutina každého dne a nezáleží na ročním období nebo počasí. My, stejně jako nábytek a stěny, potřebujeme vyměnit vydýchaný vzduch za čerstvý a svěží.

Ač by se mohlo zdát, že otevřená ventilačka v průběhu celého dne stačí, není tomu tak. V chladných měsících je dokonce kontraproduktivní. A to z důvodu srážejících se kapek vody tam, kde se chladný vzduch potká s vytopenou zdí. Přesně v těchto místech se později může objevovat plíseň. V zimě je tedy nejlepší větrat třikrát denně tak, že na 3 až 5 minut otevřeme okna dokořán. Zatímco nám jde u okna pára od úst, vzduch se vyčistí a už nebudeme tak unavení.

V létě se doporučuje stejná frekvence větrání, ale na delší časové úseky. Protože není takový rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou, můžeme větrat až 30 minut zcela otevřenými okny. Avšak ihned po vyvětrání zase zavřete okna a pokud to jde, zatemněte místnost závěsy nebo roletami. Do zatemněných místností se nedostane tolik tepla a tak je tam i v největších vedrech relativně příjemně.

Často nám při intenzivním větrání v domě vznikne průvan - ten je v horkém létě často vítaný, ale rozbité skleněné výplně oken a dveří už tolik žádoucí nejsou. Abychom zamezili těmto hlučným a nepříjemným překvapením, můžeme využít zarážky do oken nebo dveří. Možná si říkáte, že zarážka jde udělat prakticky z čehokoli, co se vám válí doma. Svým způsobem máte pravdu, ale riskujete, že si takto poškrábete okno či parapet. Lepší je vždy využít zarážku, která byla k tomu účelu vyrobena.

Na trhu je velké množství zarážek. Oblíbené jsou látkové zarážky, které jsou nejčastěji plněné pískem. Nemusíte se tak bát, že by ten roztomilý psík neudělal svou práci dobře. Je opravdu těžký. Tyto zarážky jsou v nejrůznějších tvarech jako například právě zvířátka, válce nebo malé pytle s uchem. Protipólem k nim se zdají být gumové zarážky Sloppy, které vynikají jednoduchostí a elegancí. Guma neklouže ani po hladkých podlahách a stejně jako u textilních zarážek se nemusíte bát škrábanců při styku se dřevěnou podlahou nebo oknem.

Oba typy jsou vhodné jako zarážky dveřní i okenní. Vyberte si tu nejhezčí barvu a užívejte si příjemného vánku v horkých dnech beze strachu o rozbitá okna.  

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží