POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Aditiva a jejich vliv na vlastnosti fólií II.

Publikováno: 23. 8. 2019

Fólie jsou jedním z nejoblíbenějších typů obalů. Jsou lehké, tvarově se přizpůsobí výrobku a snadno se s nimi pracuje. Neobejdeme se bez nich, když chceme výrobky ochránit před nečistotami a vlhkostí. Jedním z důvodů, proč jsou tak oblíbené a nepostradatelné je i to, že při výrobě mohou získat některé další zajímavé vlastnosti.

Do fólií se při výrobě přidávají přísady (aditiva), které jim dodávají některé nové vlastnosti. Minule jsme popsali úpravy fóli barvením a perforací, ale šikovných vlastností mohou fólie získat více.

  • Odolnost proti UV záření
    Přidáním UV stabilizátorů se zvyšuje odolnost fólie proti UV záření. Tím prodloužíte její životnost, zejména při použití ve venkovním prostředí.

     
  • Antikorozní ochrana
    Do folie se přidají inhibitory koroze. Ty se postupně z materiálu uvolňují a tak na zabaleném výrobku vytvoří neviditelný ochraný film, který brání korozi.

     
  • Nehořlavost
    Fólie jsou většinou na teplotu velmi citlivé. Snadno hoří nebo se začnou smršťovat a ztrácí tvar i pevnost. Jde do nich však namíchat přísada, která zajistí špatnou hořlavost nebo přímo samozhášivost fólie.

     
  • Antistatická ochrana
    Po přidání antistatických činidel fólie nepřenáší statický náboj. To je klíčové třeba při balení elektroniky. Tu může náboj poškodit či zničit.

     
  • Antiblok
    Pokud chcete, aby se fólie nelepila sama k sobě nebo jiným fóliím, je nutné do ní při výrobě přidat takzvaný antiblok. Tato úprava je vhodná například pro snažší otevírání sáčků a obecně manipulaci s fólií.

     
  • Kluznost
    Zde jde naopak o to, aby po sobě jednotlivé vrstvy fólie klouzaly. I tato úprava pomáhá například při otevírání sáčků.

 

Která vlastnost je nejdůležitější, záleží na použití. Firma, která do fólie balí elektroniku bude mít na materiál jiné požadavky než jiná, která si zadá výrobu sáčků na potraviny. Možná je i kombinace několika vlastností. Důležité je, že fólie se díky aditivům přizpůsobí každému účelu.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží