Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Balení dárků II

Lidé milují dárky dávat i dostávat. A taky milují překvapení. A čím více se překvapení oddaluje, tím je to lepší! Skrýt dárek do obalu do okamžiku, než přijde ta osudná chvíle, kdy ho má dotyčný uvidět, je proces a potěšení nejen pro obdarovaného, ale i pro toho, kdo dárek balí a tím tedy daruje. Říká se, že dárek dát je lepší než ho dostat.

A z hlediska dobrého pocitu snad i příjemnější a vlastně dárkem samo o sobě. Každý z nás alespoň jednou za život, ale pravděpodobně vícekrát, dárek dal a nějaký dárek i dostal. A každý se jistě ztotožní s tvrzením, že chvíle očekávání a hádání, co se asi skrývá v obalu, ať už je vyroben z papíru či plastu, je součástí procesu a snad i jeho nejlepší součástí.

Pokoušet se zjistit, co ukrývá obal, ať už vánoční balicí papír, nebo střízlivější obalový materiál v podobě papírové krabice, plastové tašky, barevného kusu látky nebo dřevěné krabičky opatřené mašlemi. Pokud by dárek nebyl zabalen, kouzlo by pominulo a obdarovaný by tak byl připraven o ty chvíle naplněné štěstím a vzrušením z toho, co najde v útrobách obalu. Touha uchránit podobu dárku a uchovat ji v obalu po co nejdelší dobu a odkrýt tajemtsví, které dárek obklopuje až v pravé chvíli, je velmi stará.

V případě papírových balicích materiálů se podle historiků tradice balení začala rozvíjet ne dlouho po tom, co byl papír jako materiál vynalezen a jeho podoba dále rozvíjena tak, aby vyhovovala mnoha účelům jeho použití. Balení do papíru, používání papíru jako obalového materiálu tak, jak ho známe dnes a které si spojujeme s vánoci, narozeninami a vůbec oslavami, jichž je výměna dárků nedílnou součástí, je ale vynález nedávné doby. Před více než sty lety se dárky balily do obyčejného kapesníčku nebo těžkého hnědého balicího papíru, který se dnes používá například ve skladech nebo na poštách. Před papírem byla nejrozšířenějším obalovým materiálem látka.