POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Chcete atraktivní obal? Představujeme 3 způsoby potisku kartonových obalů

Publikováno: 29. 7. 2019

Doby, kdy obaly z vlnité lepenky byly pouze nudně hnědé bedny a krabice s jednobarevným, většinou černým potiskem, jsou už dávno pryč. Jak materiál horní vrstvy lepenek, tak možnosti tisku nabízejí prostor pro detailní barevné potisky.

Svrchní vrstvu lepenek tvoří kvalitní krycí papíry tzv. linery. Zpravidla zde najdete papíry označené jako kraftliner nebo vyšší třídu testlinerů. Pro koho jsou tyto názvy španělskou vesnicí a chce se dozvědět o typech papírů v lepenkách více, vše potřebné najde v tomto našem článku. Linery jsou dostatečně kvalitní na to, aby na nich vynikl i barevný a detailní tisk. Kvalitu tisku ale ovlivní i výška vlny.

Potisk lepenky má několik podob. Nejčastější je flexotisk. Flexotisk je technika tisku z výšky, což znamená, že tiskové body jsou na formě vyvýšeny oproti místům netisknoucím. Podobný princip všichni známe třeba u klasického razítka. Barva je tak nanesena pouze na místa, která mají být potisknuta, i když samozřejmě přesný způsob flexotisku je o trochu složitější. Tato technologie se nepoužívá pouze na potisk lepenkových krabic, ale i třeba i na fólie.

Na malosériový tisk se používá i metoda sítotisku. U této techniky se na potiskovaný materiál, v našem případě lepenku, protlačuje barva přes šablonu (síto). Sítotisková technologie se používá i na méně časté povrchy jako kov, keramika, kůže a sklo.

Nejkvalitnějších potisků se dosahuje metodou kašírování. Tato technika však v pravém slova smyslu není potiskem lepenky. Spočívá v tom, že se už předem natiskne grafika (většinou ofsetovým tiskem) na papír a ten se pak na lepenku přilepí. Touto technikou se řeší detailní a mnohobarevné obaly, které by se tradičními technologiemi přímo na lepenku nenatiskly v požadované kvalitě.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží