POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak skladovat zeleninu - 3. díl

Publikováno: 25. 9. 2021

O skladování ovoce se dá na internetu najít poměrně dost. Hned několik článků máme i na našem blogu. Zelenina ale bývá trochu opomíjená. Přitom, kdo by nechtěl křupavé mrkve nebo šťavnaté brambory ještě týdny či měsíce po sklizni?

Tento článek je druhým dílem malého seriálu o skladování zeleniny. První díl se věnoval bramborám, cibuli a česneku a můžete si ho přečíst zde. Ve druhém dílu jsme se věnovali kedlubnám, dýním a cuketám.

Jak skladovat mrkev

U mrkve existuje hned několik způsobů uskladnění. Jedním z nich je uložení do písku.

Mrkev očistěte od zeminy a nečistot a odlomte listy, přes ně totiž z plodu uniká vlhkost. Po proschnutí mrkev vložte do přepravky bez otvorů a nasypte do ní vrstvu písku. Asi 3-5 cm, aby se plody nemohly dotýkat plastového dna.

Mrkev ukládejte kořeny dolů, stejně jako rostla v zemi a zasypte ji tak, aby z ní čouhala jen svrchní část se začátkem listů. Takto „zasazené“ mrkve dejte s přepravkou na nějaké tmavé a suché místo, kde je chlad, ale ne mráz. Třeba sklep nebo garáž.

O něco kratší dobu přežije mrkev v mikrotenových sáčcích, na druhou stranu takové skladování je zase o mnoho jednodušší. Očištěnou mrkev vložte do sáčku a ten co nejlépe uzavřete (svářečkou fólií nebo aspoň gumičkou). Aby mrkev dýchala, udělejte do sáčku drobné dírky, například vidličkou.

Jak skladovat petržel

Pro petržel platí prakticky to samé, co pro mrkev. Jsou to velmi příbuzné druhy zeleniny. Také jim nejvíce svědčí uchovávání v písku. Tak vydrží čerstvé celé měsíce. Proto pouze připojíme jeden další tip, který platí pro petržel i mrkev – když budete z plodu odtrhávat listy, nekruťte je, mohli byste poškodit část plodu. Listy nejlépe uřízněte ostrým nožem asi 1 cm nad okrajem.

Jak skladovat ředkvičky

I u ředkví se dočtete o několika způsobech skladování. Kdo nechce nic vymýšlet, může je vložit i s listy do ledničky. Tam chvíli vydrží, ale postupně ale ztrácí čerstvost a vadnou. Skladování musí pamatovat na to, aby vnitřek ředkviček nevysychal. To určitě platí u druhého způsobu, kde plody zbavíte listů a ponoříte je do vody, tento způsob je ale nevhodný z opačného důvodu – uvnitř jsou pak plody vodnaté a bez chuti.

Nejlepší je tak zvolit nějakou zlatou střední cestu. Nejvhodnějším způsobem je ředkvičky zbavit listů, kořínky nechat a uložit je v misce s trochou vody. Ta by měla dosahovat pouze na kořínek a jednu stranu plodu. Takto připravenou misku s ředkvičkami můžete vložit do lednice.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží