POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak správně kompostovat se zahradním kompostérem

Publikováno: 19. 9. 2020

Máte doma hodně biologického odpadu a je vám líto ho jen tak vyhodit jako odpad bez dalšího využití? V posledních letech jsou čím dál oblíbenější zahradní kompostéry, které umí snadno a bez velké námahy proměnit bio odpad v kvalitní hnojivo.

Stačí dodržet několik nenáročných pravidel a postupů, pořídit správný kompostér a kvalitní hnojivo je jen otázkou času. Jaká pravidla to jsou?

Místo páchnoucí hromady kompaktní nádoba

Naše babičky a maminky znaly úplně jiný kompost než o kterém se dnes budeme bavit. Vykopaná díra dvakrát dva metry v rohu zahrady, do které se házely zbytky z kuchyně, shnilé ovoce a posekaná tráva. Moc hezky to nevypadalo, ještě hůře zapáchalo a vybírání kvalitního humusu ze spodní vrstvy kompostu byla práce pro otrlé nebo se na tuto funkci rovnou rezignovalo.

Moderní nádoby na kompost zaberou méně místa, jsou hezčí a téměř nezapáchají. Proces tlení je skrytý uvnitř nádoby a to je zrovna u kompostu určitě plus.

Co do kompostu patří a co ne

Ve zkratce jde o (téměř) veškerý organický odpad ze zahrady a z domácnosti.

Určitě kompostujte posekanou trávu, další zelený materiál ze zahrady – větvičky, nesklizené ovoce, zbytky rostlin, ale i hlínu nebo dřevní popel. Z kuchyně pak vaječné skořápky nebo zbytky ovoce a zeleniny, ale u nich pozor, jejich kůra může být chemicky ošetřena. Opatrní buďte i se zbytky tropického ovoce.

Naopak do kompostu nepatří plevel, který se vám může v kompostu uchytit a rozlézt se znovu po zbytku zahrady, kosti, maso, uhlí vzniklé pálením čehokoli jiného než dřeva nebo cigaretové špačky. O plastu, skle a podobných materiálech snad mluvit nemusíme.

Velké kusy tlejí déle

Když do kompostu vhodíte celé větve, tak si sice ušetříte práci, ale než se rozloží, utečou roky. Čím menší jsou kousky odpadu, tím rychleji z nich budete mít hnojivo. Proto se při nákupu kompostéru, vyplatí i nákup zahradního drtiče, hlavně pak na větších zahradách.

Rychlost tlení zvýšíte i občasným zalitím kompostu, aby byl vlhký. Není to však nutné přehánět, kompost by měl být vlhký a nikoli mokrý a blátivý.

S tím souvisí i umístění kompostéru. Ten patří do stínu, aby se na slunci nevysušoval, což celý proces rozkladu výrazně prodlužuje.

Jak poznám správný kompostér?

Jak vybrat správný kompostér radíme v tomto článku. Pohlídejte si hlavně objem, otevírání a dostatek otvorů pro správné provzdušnění.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží