POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jaké faktory ovlivňují kvalitu potisku lepenkové krabice?

Publikováno: 18. 4. 2020

Nejen přímé obaly výrobků, ale i krabice a bedny jsou dnes designové a potištěné logy a reklamou. Většina firem dnes už chápe, že obal je další reklamní plochou a zajímá je, jak krabici co nejlépe potisknout.

Každý pochopitelně chce potisk co nejlepší, ale dostat ho na krabici není tak snadné jako nechat vytisknout dokument v tiskárně.

Kvalita krabice

Pokud vám na tisku záleží, vyžádejte si detaily o materiálu krabic. Záleží totiž už na tom, jak kvalitní je samotná krabice. Ta je vyrobena z několika vrstev papíru. Určit znáte pojmy jako třívrstvá nebo pětivrstvá lepenka. U tisku vás bude zajímat kvalita horní vrstvy, ty ostatní teď necháme stranou.

Svrchní vrstva je u každé krabice vyrobena z toho nejkvalitnějšího typu papíru. Aby také ne, na tento papír je vždy vidět a všichni na něj budou sahat. Nemůže být škaredý a špatný.

Odborně se tento papír jmenuje kraftliner. Musí mít minimálně 80% podíl buničiny, takže jde o papír z nového materiálu a nikoli recyklovaného, který tvoří ostatní vrstvy krabice. Hmotnost kraftlineru se pohybuje mezi 115–440 g/m2.

Kraftliner ve svrchní vrstvě najdete u všech trochu kvalitnějších krabic. Moc rozdílů zde nevykoumáte.

Rozdíly ale uvidíte ve stavbě krabice. Zkuste si několik různých lepenek rozříznout a zjistíte, že jejich vnitřní stavba není vždy stejná.

Pětivrstvou lepenku tvoří pět vrstev papíru. Tři rovné a dvě zvlněné. Rovné se liší kvalitou materiálu a tloušťkou. Zvlněné se kromě toho liší ještě velikostí a roztečí vlnek.

Výrobci rozlišují 8 druhů vln a označují je písmeny A – G. Můžete se tak setkat s krabicemi označenými jako BC nebo CAA a podobně. Tato označení říkají, jakou má krabice vnitřní konstrukci.

Pro potisk je klíčová velikost vlny ve vrstvě nejblíže povrchu. Čím je menší, tím je povrch krabice hladší. Čím je povrch hladší, tím kvalitněji jde potisknout. Krabice pro potisk by měly mít svrchní vlnu velikosti E – mikrovlna. Ne, že by střední vlnu – C – potisknout nešlo, ale detailnější nebo barevný tisk (třeba obrázek) nebude vypadat příliš dobře.

Technologie tisku

Dále záleží na technologii samotného tisku. Nejčastější je flexotisk. Zjednodušeně funguje tak, že tiskové body na formě jsou vyvýšeny oproti ostatním. Forma se přiloží k povrchu a podobně jako u razítka se vyvýšené body otisknou.

Nejkvalitnějších potisků se dosahuje metodou kašírování. Kašírování není v pravém slova smyslu není potiskem lepenky. Spočívá totiž v tom, že se už předem natiskne grafika na tenkou vrstvu papíru a pak na lepenku přilepí.

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer


Související zboží