Jakou vybrat sponu k různým vázacím páskám

Publikováno: 15. 8. 2021

Páskování je nejčastější způsob upevnění materiálu pro přepravu či skladování. Umožňuje rychlejší a snadnější přepravu, aniž bychom se museli bát poškození zboží.

K páskování se používá celá řada materiálů. Největší a nejtěžší zboží se upevňuje kovovými páskami. Většina středně velkého zboží pak páskami z plastu. Zde jsou na výběr pásky polypropylenové (PP), polyethylenové (PET) a polyesterové (PES). Jejich výhody a použití už jsme se na blogu jednou věnovali.

Dnes se však od pásek přesuneme k jiné nutné součásti upevňování zboží a to jsou spony na pásky. Jsou to totiž vlastně ony, které drží pásky a tím i zboží samotné pohromadě.

Stejně jako samotné pásky, i spony na ně se vyrábí z různých materiálů a mají různé vlastnosti. Nejčastější typy spon jsou plastové, drátové a plechové.

Tu správnou vybírejte podle velikosti a váhy zboží, které chcete upevňovat i podle materiálu vázací pásky.

Plastovou sponou můžete spojit pásku z polypropylenu (PP) nebo polyethylenu (PET), na polyesterovou ji nepoužívejte. Dále plastovou sponu dejte pouze na méně namáhané spoje a lehčí zboží bez složité manipulace. Tedy ji použijte například jen pro skladování.

Drátěná spona vydrží i tvrdší zacházení, je to koneckonců kov. Můžete je použít na namáhanější spoje a to v kombinaci s PP i PES páskou. Díky tomu, že jsou samosvorné, je možné je dotáhnout i bez použití napínáku pásky. Výhodou je i možnost rozebrání spoje a opětovného použití spony.

Nejodolnější jsou spony plechové a ocelové. Pokud chcete vytvořit opravdu pevný spoj, který vydrží i velké namáhání, volte právě plechovou sponu. Můžete s ní vázat všechny tři druhy plastových pásek. Plechová spona se pomocí páskovače zmáčkne kolem vázací pásky a tím vytvoří pevný spoj.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží