Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Mirelon jako zvuková izolace

Publikováno: 23. 4. 2022

Mirelon je lehký izolační materiál s celou řadou skvělých vlastností. Díky své nízké tepelné vodivosti je primárně používán jako tepelná izolace, ale zajímavé vlastnosti nabízí i v rámci zvukové izolace.

Mirelon, setkat se můžete i s označením pěnový polyethylen, je izolační materiál typický svou minimální hmotností. Tato pěnová fólie je díky své nízké tepelné vodivosti nejčastěji používána jako tepelná izolace. Použitelný je až do teploty 90°C. Také je využíván k omotávání trubek, které chrání před poškozením a tepelnou výměnou s okolím.

Zvuková izolace bývá u mirelonu často brána jako takový bonus navíc, ale jeho vlastnosti v této oblasti jsou velmi dobré.

Často se tak mirelon používá k obalení vodovodních a odpadních trubek, kde kromě zabránění orosení svodů snižuje i hluk z proudící vody. K tomuto účelu se mirelon prodává ve formě trubic, do kterých se trubka vsune. Už hotové rozvody můžete obalit mirelonem v roli. Platí zde, že čím tlustší je vrstva mirelonu, tím více tlumí hluk z rozvodů.

Mirelon je také skvělou kročejovou izolací. Kročejová izolace pomáhá tlumit kročejový hluk, který proniká do konstrukce vlivem mechanického kontaktu s podlahou. Ten se šíří nejen vertikálně mezi patry, ale také z jedné místnosti do druhé. Největší smysl má tedy tato izolace v bytových domech.

Kročejový hluk je vytvářen chůzí, dupáním, pádem předmětů nebo třeba posouváním nábytku po podlaze. Tyto nárazy způsobují vibrace, a protože beton je velmi dobrý materiál pro přenos vibrací, je potřeba ho nějak kompenzovat. Přenosu vibrací umí poměrně účinně bránit vrstva mirelonu mezi betonem a podlahou.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží