Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Na co použít třívrstvou krabici a kde už je lepší pětivrstvá?

Publikováno: 15. 8. 2019

Lepenkové obaly mají různou stavbu a počet vrstev. Nejběžnější typy krabic mají tři, pět nebo sedm vrstev. Obecně platí, že čím více vrstev, tím větší ochrana zabaleného zboží. Na jak náročnou práci se jaký typ krabice hodí?

Krabice z třívrstvé lepenky (3VVL) jsou vhodné pro zasílání a přepravování spíše lehčích předmětů. Můžete je využít jako stěhovací krabice a uložit do nich různé lehčí drobnosti. Pamatujte však na to, že třívrstvá lepenka nemá v porovnání s více vrstvými krabicemi dobré ochranné vlastnosti a takovou pevnost. Tento nedostatek můžete vykompenzovat použitím výplňových materiálů nebo obalením krabice fólií. Nesnažte se v krabici přenášet nic, co váží více než přibližně 20-30 kg.

Pokud potřebujete krabice pro stěhování či skladovaní zboží, které je těžší či náchylnější na poškození, pak doporučujeme použít lepenku s více vrstvami papíru.

Krabice z pětivrstvé lepenky (5VVL) už jsou dostatečně pevné na to, abyste v nich stěhovali či na ukládání těžších předmětů. Poradí si s knížkami i deskami z rozloženého nábytku. Většinou ji při běžné manipulaci neprorazí ani ostrý roh. Pětivrstvá lepenka dokáže chránit před běžným poškozením a částečně i vlhkostí, která na ni však nesmí působit dlouho.

Nejbezpečnější je lepenka sedmivrstvá (7 VVL). Je ideální i pro extrémně těžké nebo naopak velmi křehké výrobky. Pokud bude krabice vystavena nepříznivým klimatickým či přepravním podmínkám (vzdušná vlhkost, prudší nárazy) doporučujeme použití právě sedmivrstvé lepenky.

Samotný počet vrstev není samozřejmě jediný důležitý parametr. Vliv má kvalita papíru i výška a typ jednotlivých vln. Těch je dokonce hned několik velikostí a na ochranu zboží v krabici mají poměrně velký vliv.

Vždy si dobře promyslete, jaká krabice se vám nejvíce hodí. Tenké krabice neochrání tolik jako jejich vícevrstvé kolegyně. Když ale budete vše balit na jisotu do sedmivrstvých obalů, bude vás to stát dost peněz. Najděte proto co nejlepší kompromis.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží