POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Praktické plastové stahovací pásky

Publikováno: 7. 10. 2016
Aktualizováno: 12. 10. 2023

Bindry, fofr pásky, zdrhovací pásky, elektrikářské stahovací pásky na kabely  i tak se dají nazvat plastové stahovací pásky, které se často využívají při elektroinstalacích, montážích nebo také například v obalovém průmyslu nebo v zemědělství. Vázací pásky jsou vyrobené z pružného, odolného plastu. Jednoduše je zatáhnete (dají se utáhnout buď kleštěmi nebo i ručně) a díky systému zoubků pásky pevně drží. Vnitřní strana binder pásky je totiž zoubkovaná a zaručuje dobré upevnění.
 
Plastové stahovací pásky se běžně používají ke svazování kabelů, k dočasnému upevnění čehokoliv, ve stavebnictví, při balení zboží, v automobilovém průmyslu, k označení pytlů, upevňování stínících tkanin nebo reklamních plachet a podobně.

Počítačové kabely spojené pomocí vázacích pásek na kabelyHadice svázaná pomocí silných stahovacích pásek

Materiál a vlastnosti vázací pásky na kabely

Nejběžněji se kabelové pásky vyrábějí z polyamidu PA6, známého také jako nylon. V minulosti se vyráběly z PVC, tento materiál však nebyl tak odolný vůči povětrnostním vlivům a pásky rychle stárly. Mezi hlavní přednosti polyamidu patří:
 
  • Tvarová stálost (i při působení tepla)
  • Optimální pevnost
  • Samozhášivost
  • Odolnost vůči rozpouštědlům, olejům, mazivům, ropným produktům, chlorovaným rozpouštědlům
  • Odolnost vůči plísním
  • Částečná je odolnost vůči kyselinám

 

Vedle polyamidových pásek jsou na trhu dostupné také pásky polyuretanové a nebo nerezové.
 
Významnou vlastností polyamidu je hygroskopicita – materiál vodu přijímá, ale také se jí zbavuje. Při běžných teplotních a vlhkostních podmínkách se obsah vody v polyamidu pohybuje kolem hodnoty 2,5%. Je důležité, aby tato hodnota byla dlouhodobě zachována, protože obsah vody ovlivňuje trvanlivost a pružnost materiálu.
 
Svazek kabelů stažený zdrhovacími páskamiStahovací pásky černé

Jak souvisí barva pásky s UV odolností?

Plastové pásky vázací a stahovací můžete nakoupit v různých barvách, nejčastěji v černé a bílé (transparentní). U zahrádkářů jsou oblíbené také stahovací pásky zelenéStahovací pásky černé jsou vhodné pro použití v exteriéru, protože jsou vlivem přídavku sazí odolné vůči UV záření. 
Díky tomu, že jsou pásky vyrobeny z umělé hmoty, je můžete jednoduše recyklovat. Kromě už zmíněné pevnosti jsou také odolnější než jiné typy provázků a pásek. Jsou totiž odolné i proti agresivním a nebezpečným látkám. 

Různá šířka i délka stahovacích pásek

Stahovací pásky jsou k dostání v různých velikostech. Od mini velikostí šířky 2,5 mm a délky 100 mm, přes klasickou velikost 4,6 x 200 mm až po velké pásky velikosti 7,6 x 500 mm. Vždy záleží na tom, na co konkrétně stahovací pásky potřebujete. Malé stahovací pásky se hodí například při označování předmětů visačkami nebo při uzavírání vaků. Velkými páskami se spojují svazky hadic nebo kabelů.

Druhy plastových stahovacích pásek

Při výběru stahovacích pásek je třeba zohlednit k jakému účelu se budou používat. Podle toho lze vybírat z různých druhů pásek: 
 
  • Jednorázové stahovací pásky – když smyčku jednou zatáhnete, nedá se už snadno otevřít.
  • Opakovaně použitelné stahovací pásky – mechanismus zavírání umožňuje opětovné otevření zatažené pásky.
  • Tepelně odolné stahovací pásky – díky přídavku fosforu odolávají teplotám až do 145°C.
  • Vysoce elastické stahovací pásky z polyuretanu – vlivem použitého materiálu jsou pružnější, proto se hodí například k vyvazování stromků nebo révy.
  • Stahovací pásky se zdvojenou hlavou – díky dvěma otvorům v uzavírací hlavě lze pásku protáhnout dvakrát a stáhnout tak dva svazky nebo přitáhnout dva kabely k sobě.
  • Plomby – na rozdíl od stahovacích pásek se nedají otevřít pomocí jehly nebo šroubováku, slouží například k bezpečnému uzavření ALC přepravek.

vyvazování rajčat pomocí stahovacích pásků

Jak otevřít stahovací pásek?

Rádi byste použili „bindr“ opakovaně? I ty jednorázové se dají znovu otevřít. Je potřeba pomocí tenkého pevného předmětu (např. jehly, šroubováku nebo odlamovacího nože) nadzvednout zobáček uvnitř uzavíracího mechanismu a pak konec pásky jednoduše vytáhnout.
 

Praktická pomůcka za pár korun

Plastové vázací pásky jsou dostupné v různých délkách, šířkách a barvách, a proto se dají používat pro nejrůznější účely. Jsou cenově dostupné a jednoduché na použití, což  z nich dělá pomůcku oblíbenou v mnoha různých odvětvích. 

 

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer

 

Pavla Lébrová
marketingový specialista


Související zboží