POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Sáčky - materiály a typy

Publikováno: 25. 3. 2022

Zorientovat se v široké nabídce sáčků nemusí být úplně jednoduché. Polypropylenové, polyethylenové, celofánové, mikrotenové, ...

Pokud nevíte, co přesně si pod těmito názvy představit, je následující článek právě pro vás.

 

Základní přehled sáčků si můžete udělat z následujícího diagramu, podrobnosti o jednotlivých typech sáčků najdete níže. 

 

V horní řadě jsou sáčky rozdělené podle materiálu. Dolní řada ukazuje různé typy sáčků, které najdete v naší nabídce.

 

 

 

Mikrotenové sáčky

Jsou vyrobené z velmi tenké polyethylenové fólie. Využívají se nejčastěji v obchodech s potravinami pro balení ovoce nebo pečiva. Jsou k dostání v různých podobách. Buď jako odtrhávací sáčky, sáčky navinuté na roli nebo jednotlivé kusy zabalené v pevnějším obalu. Mohou být jednoduché, skládané, bez uch nebo s uchy (tzv. mikretenové košilky). Jde o velmi praktické obaly, jejich nevýhodou je však dopad na životní prostředí. Ten se dá omezit vytříděním použitých sáčků do plastové odpadu.

V nabídce najdete:

 

 

Papírové sáčky

Vyrábí se z neběleného papíru v řadě různých rozměrů. V horní části mají malou klopu. K dostání jsou sáčky s atestem pro styk s potravinami nebo bez atestu. I když jde o zdánlivě nezajímavý obal, dá se s trochou kreativity povýšit na prvotřídní dárkový dekorativní obal. Zajímavých tipů je plný internet.

 

Polyethylenové sáčky (PE, igelitové sáčky)

Jsou široce používané a běžně známé pod názvém igelitové sáčky. Vyrábějí se z LDPE fólie (nízkohustotní polyethylen). Jsou pevnější než mikrotenové sáčky. Dají se uzavírat pomocí drátků, gumiček nebo svářeky fólií. Pro recyklaci se třídí do kontejnerů na plastový odpad.

V nabídce najdete:

 

 

PP sáčky (polypropylen)

Lesklé plastové sáčky s lepící chlopní jsou vhodné na balení drobnějších lehkých předmětů, lze je použít např. k balení triček a dalšího textilu. Bývají do nich balené například také respirátory.

V nabídce najdete:

 

Celofánové sáčky

Jsou dokonale průhledné, lesklé a pevné, vypadají podobně jako polypropylenové sáčky, ale materiál má odlišný původ. Používají se často na balení potravin. Skvěle se hodí pro dekorativní balení. Celofán se vyrábí z celulózy a je zdravotně nezávadný, biologicky degradovatelný a nepropustný pro vzduch, oleje i bakterie. Tyto sáčky se po použití nevyhazují do tříděného odpadu, ale do směsného. Materiál se poměrně snadno rozkládá (28 až 60 dnů).

 

Doypack sáčky

Další samostatnou kategorii tvoří doypack sáčky, o kterých se dočtete více zde.

 

A odpověď na otázku z FB?

Přece A-4, B-1, C-3, D-2.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží