Dvě mouchy jednou ranou aneb jaké jsou výhody skartování kartonu?

Publikováno: 2. 7. 2018
Aktualizováno: 22. 6. 2023

Pokud ve firmě zpracováváte větší množství kartonu, pravděpodobně řešíte i nerudovskou otázku – kam s ním? Existuje jedno řešení zajímavější než ho vyhazovat. Jaké?

Díky silným skartovačkám můžete karton rozsekat na jemnou střiž a tu využít třeba jako ochranou výplň při balení zásilek. Zkrátka rychle a elegantně zabijete dvě mouchy jednou ranou. Vyřešíte problém s kartony a navíc vzniklý materiál hned uplatníte. Skartovačky kartonu využijí spíše firmy a provozy než domácnosti. Ledaže se vám kartonová drť bude hodit při nějakém tom domácím kutilství nebo posíláte hodně balíků.

Skartovače kartonu

Skartovačka kartonu HSM Profipack má hned několik výhod. Častý problém kartonových skartovaček je ten, že mají dané, jaké rozměry musí karton mít. Tato skartovačka však zpracuje karton libovolného rozměru, protože si jej nejdříve sama nařeže na vhodnou velikost.

Oceníte i její rychlost, nařeže až 8 metrů kartonu za minutu, poradí si s až centimetr tlustým materiálem a pro nože ze speciální tvrzené oceli nejsou problémem ani kancelářské sponky nebo jiný drobný spojovací materiál. Nože jsou bezpečně skryty uvnitř stroje a nehrozí tak ani zranění obsluhy při nedbalosti.

Kartonová střiž

Když projde karton skartovačkou, vznikne z něj tzv. kartonová střiž (nebo také kartonová vlna). Ta je díky svým vlastnostem skvělým výplňovým materiálem. Nejlépe se hodí na balení těžký předmětů z kovu a také na balení keramiky a skla. Naopak není vhodná pro balení zboží citlivého na prach. Pokud tedy ve firmě posíláte pravidelně balíky, ušetří vám tento "odpadový materiál" ze skartace i dost peněz.

Střiž má vlastně podobu kartonové sítě, skvěle kombinuje ohebnost a tvarovatelnost s pevností. Původní karton je totiž přecejen tlustší než když na výplň použijete papírovou drť. Lépe tak udrží chráněný předmět na svém místě uprostřed krabice, protože nemá takovou vůli a nezmačká se jako papír. Svými vlastnostmi je podobná třeba mirelonovým fóliím a dalším pevnějším výplňovým materiálům. Výhodou však bude, že si ji budete vyrábět sami a prakticky zdarma.

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer


Pavla Lébrová
marketingový specialista


Související zboží