POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Nové požadavky na skartovací stroje

Publikováno: 15. 2. 2023

Od 1.1.2023 platí nová vyhláška Národního bezpečnostního úřadu č. 13/2022 Sb. Ta stanovuje o 1 stupeň přísnější požadavky na certifikované skartovací stroje, než ta předešlá. To znamená pro certifikované subjekty nutnost výměny skartovací stroje. 
Ve skartovací technice je viditelný trend zvyšování stupně utajení. Vychází z pokroku v rekonstrukci textu, existují oboustranné skenery a softwary pro automatické rovnání rozptýlených částí textů. Proto je proužkový řez považován za nedostatečný pro jakékoliv utajení. Skartovací stroje s proužkovým řezem jsou nyní vhodné pouze na znehodnocování tiskovin bez vyšších nároků na utajení (např. katalogů a brožur).  Pro dokumenty s důvěrnými informacemi naopak utajení skartace proužkovým řezem již nebude považováno jako dostatečné. V současnosti NBÚ pro nejnižší stupeň „Vyhrazené“ (NNI 1) nově požaduje místo proužku již částice P-4 s plochou do 160 mm2 (například řez 4,5x30 mm). Rovněž zákon na ochranu osobních údajů a norma GDPR požadují pro základní informace stupeň P-4, pro citlivá data P-5.

Nová vyhláška mění stupně bezpečnosti skartace a přichází s novým označením skartovacích strojů. Typy skartovacích strojů budou pro odlišení nově označovány NN1 – NN4 (dosud 1 až 4).

První 4 sloupce pomáhají v orientaci pro identifikaci stupně utajení stávajícího skartovače. Další sloupce ukazují vhodnost či nevhodnost pro dané použití popsané v předposledním sloupci, případně informaci, kam se v požadovaném stupni utajení posunout.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží