POZOR. Ve středu 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak skladovat brambory a na co si dát pozor?

Publikováno: 19. 10. 2023

Brambory jsou neodmyslitelnou součástí našich jídelníčků. Pokud jste si vypěstovali vlastní úrodu nebo plánujete nakoupit větší zásobu na zimu, je třeba dobře promyslet, jak brambory správně uskladnit. Je to důležité hned z několika důvodů:

  1. Správně uskladněné brambory lépe chutnají a déle vydrží.
  2. Vhodným uskladněním lze předcházet vzniku toxických látek, jako jsou produkty plísní nebo solanin (v nazelenalých částech pod slupkou), který se v bramborách tvoří během klíčení.
  3. Vyhnete se šíření nepříjemného zápachu z nahnilých hlíz.

Které brambory jsou vhodné k uskladnění?

Ať už máte vlastní úrodu, nebo budete brambory kupovat, pro skladování přes zimu je třeba zvolit správnou odrůdu. Určitě neskladujte rané nebo polorané brambory, jsou určené k rychlé spotřebě, mají tenkou slupku, rychle ztrácejí vláhu a vadnou. Ke skladování jsou vhodné polopozdní a pozdní odrůdy. K uskladnění vybírejte pouze nepoškozené, nenahnilé kusy, abyste předešli brzkému kažení. Když sklízíte vlastní úrodu vezměte si na vyrývání brambor nejlépe rycí vidle. Nepoškodí tolik hlíz jako rýč. Brambory sklízejte za suchého počasí, aby nebyly příliš znečištěné a hlavně vlhké.

zahrádkář sklízi brambory

Na co nezapomenout před uskladněním brambor?

Obecně se nedoporučuje brambory před delším uchováváním prát. Když budou sklizené za sucha nebudou ani příliš špinavé. Pokud jsou však hodně znečištěné, oprat se dají, potom je ale potřeba věnovat velkou péči důkladnému osušení.

Proč je potřeba nechat brambory „vydýchat“?

Důležitým krokem je nechat brambory takzvaně „vydýchat“. Dělá se to tak, že se brambory narovnají v slabší vrstvě (například v přepravkách) na suché, tmavé, dobře větrané místo (ideálně při teplotě 14 – 16 °C) a nechají se tak po dobu 2 až 3 týdnů. Brambory tím ztratí část v nich obsažené vody a jejich slupka se zpevní a zesílí, lépe je pak bude chránit v průběhu skladování. Po „vydýchání“ je dobré brambory roztřídit podle velikosti.

Kde skladovat brambory?

Místo pro skladování brambor musí splňovat tři hlavní podmínky:

  1. tma – zaručí, že se brambory „neprobudí“ a nezačnou klíčit
  2. chlad – ideální teplota je 5 – 7 °C, ale pozor na teploty pod nulou, v těch brambory získávají nasládlou chuť
  3. optimální vlhkost – ve vlhku se daří plísním a hnilobě, v suchu pak brambory rychle měknou a „bačkorovatí“, ideální je vlhkost 85 – 90 %

Tyto podmínky dokáže nabídnout většinou sklep nebo chladná garáž. Vyhněte se však skladování brambor v blízkosti ovoce (jablky uvolňovaný ethylen způsobuje rychlejší klíčení brambor). V nouzi se dají brambory na čas uskladnit i na balkóně. Pozor ale na mrazivé počasí, to kvalitě brambor nesvědčí. V bytě nebo ve spíži brambory raději dlouhodobě neskladujte. V dobré kondici tam vydrží maximálně několik týdnů.

Brambory v hlíně

V čem skladovat brambory?

Velmi často se používají různé druhy pytlů. Pytle na brambory musí být hlavně velmi dobře prodyšné. Pro transport brambor jsou oblíbené polypropylenové pytle (PP pytle) nebo přírodní jutové pytle. Nejprodyšnější a vhodné i pro skladování brambor jsou rašlové pytle (síťované pytle).

Na dlouhodobé skladování jsou nejvhodnější plastové přepravky nebo dřevěné bedny na brambory. Pozor na to, aby byly vždy čisté, popřípadě i vydezinfikované. Výhodou plastových přepravek je jejich snadné čištění a údržba. V přepravkách brambory neleží v příliš silné vrstvě nad sebou a jsou dobře větrané, což přispívá k delší trvanlivosti. Navíc se dají snadno jednou za čas překontrolovat a odstranit klíčky nebo nahnilé hlízy.

Brambory v dřevěné benýnceBrambory v rašlovém pytli.

Zkuste to také

Pokud máte vhodné prostory a dodržíte správné zásady skladování, vydrží vám brambory v dobré kondici až půl roku. Díky tomu je můžete nakoupit ve větším množství za značně výhodnější cenu a celou zimu je budete mít po ruce vždy, když budete potřebovat.

 

autor:
Pavla Lébrová

marketingový specialista


Související zboží