POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak správně skladovat běžné ovoce a zeleninu

Publikováno: 8. 7. 2018

Slunce svítí a zahrady pěstitelům vrací všechnu práci, kterou do ní během zimy a jara vložili. Je čas sklizně.

Pokud máte zahrádku, pravděpodobně už několik týdnů trávíte sklizní a to třeba jablka a švestky teprve začínají. V jednom z minulých článků jsme poradili pár tipů při sklizni, a protože ne každý kousek ovoce a zeleniny jde hned takzvaně z ruky do pusy, podíváme se dnes na skladování.

Na skladování většího a tvrdšího ovoce doporučujeme plastové přepravky. V naší nabídce najdete přepravky, které jsou přímo ke skladování ovoce designované. Pokud vám visí na stromě metráky hrušek nebo jablek, rychle si pár přepravek pořiďte.

A jak tedy na skladování vybraného ovoce a zeleniny?

  • Jablka a hrušky skladujte v bedničce nebo přepravce ve sklepě. Neskladujte je spolu s ostatním ovocem a zeleninou, rychleji se pak kazí. V přepravce je doporučujeme skladovat stopkou dolů a ne v mnoha vrstvách. Jablka a hrušky potřebují vzduch a navíc by se spodní řada pod váhou otlačila a rychleji shnila.
  • Jahody, maliny, rybíz, ostružiny a podobné drobné ovoce skladujte jen krátkodobě v lednici při teplotě lehce nad nulou. Pokud je chcete skladovat déle, nejlepší způsob je zamražení.
  • Podobně krátkodobou záležitostí jsou i meruňky a třešně. Některé ovoce se zkrátka ke skladování nehodí i kdybychom se na hlavu stavěli. Meruňky skladujte při pokojové teplotě, třešně vám nejdéle vydrží v lednici.
  • Švestky lze sklízet i ne zcela zralé. Můžeme je nechat dozrát při pokojové teplotě. Skladujeme je v chladu a dbáme na to, aby nebyly v kontaktu s banány, jablky, hruškami.
  • I rajčata mají schopnost dozrávat ještě po sklizni. Nezralé plody můžeme nechat dozrát na papíře při pokojové teplotě. Až uzrají a zčervenají vložíme je do ledničky stopkou nahoru, ale ani tak nevydrží déle než pár dní. Se spotřebou tak neotálejte
  • Brambory držte v suchu, tmě a chladu. Ideálně také při teplotě jen lehce nad nulou. Skladovat je můžete buď také v přepravce nebo v jutovém pytli. Cibule a česnek jsou na tom až na jeden rozdíl stejně. Tím rozdílem je teplota kolem 10 stupňů.
  • Ořechy vydrží i celou zimu, musí ale před uskladněním pěkně oschnout. Toho docílíte uskladněním v bedýnce nebo menším jutovém či rašlovém pytlíku. Skladujte je ideálně nevyloupané na suchém a chladném místě. Ořechy bez skořápky vydrží pouze v lednici nebo mrazáku.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží