POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Kde skladovat ovoce? I jablka mají svůj sedmý schod

Publikováno: 25. 8. 2020
Aktualizováno: 21. 6. 2023

Blíží se čas sklizně jablek a mnoho lidí už si lámou hlavu, jak desítky kilo jablek uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Některé odrůdy se na uskladnění hodí více než jiné, ale hodně můžete pomoci i sami, když je uskladníte správným způsobem.

Připravili jsme si pár tipů, jak na to.

Sklep nad zlato

Správná místnost je základ. Stejně jako pivo nejlépe chutná ze sedmého schodu, jablka nejdéle vydrží čerstvá v chladném, větraném sklepě. Ideální teplota je těsně nad nulou, kolem 4 – 5 stupňů. Říkáte si, že takového chladu je třeba v září nemožné dosáhnout? Nebojte se, jde o ideální teplotu, ale jablka vám přežijí i v teplotě do 12 stupňů a když to nejde jinak, tak i vyšší teplotu. Jen počítejte, že vydrží spíše týdny než měsíce.

Největší problém u jablek je vysoušení, krabatění a zcrvkávání se. Na vině je ztráta vody při skladování v suchém prostředí. Kromě správné teploty je totiž důležitá i vlhkost, která by se měla pohybovat okolo 80 – 90 %.

Pokud je váš sklep sušší, nemusíte věšet hlavu. Vlhkost lze zvýšit například postavením nádobky s vodou, bedny s mechem nebo mokrých cihel. Nezapomeňte vodu pravidelně doplňovat.

Co když chladný sklep nemáte? Využít můžete například garáž, chladnou chodbu nebo montovaný zahradní domek. Namísto snahy o skladování v teplé panelákové sklepní kóji zkuste využít spíše balkón, ale pozor na teplé slunečné dny nebo naopak mráz.

Zvolte správnou přepravku

Přepravku na ovoce poznáte podle mnoha otvorů ve stěnách i dně přepravky. Pomáhají správné cirkulaci vzduchu kolem ovoce, tím je uchovají déle čerstvé a nezapařené. Lepší proudění vzduchu také pomáhá proti vzniku a šíření plísní. V celé přepravce je totiž díky otvorům stejná teplota a vlhkost.

Nosnost přepravek je zpravidla 10 až 20 Kg. Přepravky jsou stohovatelné a mají vysokou stohovací nosnost až 320 Kg. Ovoce tak můžete skladovat v přepravkách v několika úrovních nad sebou bez obav, že se vám komín zhroutí.

Nahnilé a otlačené kousky musí ihned pryč

I jedno nahnilé jablko či hruška dokáží zlikvidovat celou přepravku. Hniloba se z jednoho plodu na druhý rychle šíří. Ovoce v přepravkách pravidelně kontrolujte, minimálně jednou týdně a hnijící plody ihned vyhazujte.

 

„Životnost“ zvýšíte i tím, že jablky nenaplníte celou vysokou přepravku až po okraj, ale dáte je do ní pouze v jedné vrstvě.

Mnoho kontrol a práce s vyhazováním si ušetříte, když správně vyberete, které kousky uskladníte. Nikdy neuskladňujte jablka padaná, naťuklá nebo jablka bez stopky. Ani jedny mnoho nevydrží a jsou lepší pro okamžitou spotřebu.

 

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer


Související zboží