Vážení zákazníci, od 24. 12. 2025 do 1. 1. 2026 bude prodejna zavřená. Více informací.
800 377 773 / info@tavobal.cz
Publikováno: 25. 8. 2020
Aktualizováno: 11. 11. 2025
Blíží se čas sklizně jablek a mnoho lidí už si lámou hlavu, jak desítky kilo jablek uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Některé odrůdy se na uskladnění hodí více než jiné, ale hodně můžete pomoci i sami, když je uskladníte správným způsobem.
Přestože se může zdát, že je skladování ovoce a zeleniny hračka, každý druh vyžaduje specifickou péči a vhodné podmínky. Jedná se zejména o správnou teplotu, vlhkost nebo vzduch. Zeleninu je nejvhodnější skladovat při teplotě nižší než 10 stupňů. Obecně totiž platí, že nižší teplota prodlužuje čerstvost a zabraňuje vzniku plísní. Důležité je také myslet na to, že ovoce a zelenina by neměla být skladována společně. A proč? Ovoce totiž během zrání uvolňuje plyn, zvaný ethen (nebo-li ethylen), který proces zrání urychluje. To vede k tomu, že zelenina během relativně krátké doby dozraje a stane se nevhodnou ke konzumaci.
Jak tedy správně skladovat ovoce? Připravili jsme si pár tipů, jak na to:
Správná místnost je základ. Stejně jako pivo nejlépe chutná ze sedmého schodu, jablka nejdéle vydrží čerstvá v chladném, větraném sklepě. Ideální teplota je těsně nad nulou, kolem 4 – 5 stupňů. Říkáte si, že takového chladu je třeba v září nemožné dosáhnout? Nebojte se, jde o ideální teplotu, ale jablka vám přežijí i v teplotě do 12 stupňů a když to nejde jinak, tak i vyšší teplotu. Jen počítejte, že vydrží spíše týdny než měsíce.
Největší problém u jablek je vysoušení, krabatění a zcrvkávání se. Na vině je ztráta vody při skladování v suchém prostředí. Kromě správné teploty je totiž důležitá i vlhkost, která by se měla pohybovat okolo 80 – 90 %.
Pokud je váš sklep sušší, nemusíte věšet hlavu. Vlhkost lze zvýšit například postavením nádobky s vodou, bedny s mechem nebo mokrých cihel. Nezapomeňte vodu pravidelně doplňovat.
Co když chladný sklep nemáte? Využít můžete například garáž, chladnou chodbu nebo montovaný zahradní domek. Namísto snahy o skladování v teplé panelákové sklepní kóji zkuste využít spíše balkón, ale pozor na teplé slunečné dny nebo naopak mráz.

Přepravku na ovoce poznáte podle mnoha otvorů ve stěnách i dně přepravky. Pomáhají správné cirkulaci vzduchu kolem ovoce, tím je uchovají déle čerstvé a nezapařené. Lepší proudění vzduchu také pomáhá proti vzniku a šíření plísní. V celé přepravce je totiž díky otvorům stejná teplota a vlhkost.
Nosnost přepravek je zpravidla 10 až 20 Kg. Přepravky jsou stohovatelné a mají vysokou stohovací nosnost až 320 Kg. Ovoce tak můžete skladovat v přepravkách v několika úrovních nad sebou bez obav, že se vám komín zhroutí.
I jedno nahnilé jablko či hruška dokáží zlikvidovat celou přepravku. Hniloba se z jednoho plodu na druhý rychle šíří. Ovoce v přepravkách pravidelně kontrolujte, minimálně jednou týdně a hnijící plody ihned vyhazujte.
„Životnost“ zvýšíte i tím, že jablky nenaplníte celou vysokou přepravku až po okraj, ale dáte je do ní pouze v jedné vrstvě.
Mnoho kontrol a práce s vyhazováním si ušetříte, když správně vyberete, které kousky uskladníte. Nikdy neuskladňujte jablka padaná, naťuklá nebo jablka bez stopky. Ani jedny mnoho nevydrží a jsou lepší pro okamžitou spotřebu.
autor:
Jiří Novák
marketingový manažer