POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat ochranná pracovní sluchátka?

Publikováno: 23. 5. 2020

Některé ochranné pracovní pomůcky bereme jako samozřejmé. Třeba rukavice nebo helmu. Stejně automaticky bychom měli přistupovat i k ochraně sluchu.

Když jsou zaměstnanci na pracovišti vystaveni hluku nad úroveň 85 db, musí jim zaměstnavatel poskytnout ochranu sluchu a zajistit její nošení. Od této úrovně totiž vzniká zvýšené nebezpečí poškození sluchu.

Poškození sluchu je jednou z nejčastějších civilizačních nemocí současnosti. Podle statistiků jde o jeden z nejčastějších „pracovní úraz“ v Evropě. Nejohroženější jsou pracovníci ve stavebnictví, těžbě, ocelárnách, pilách a v leteckém a automobilovém průmyslu.

Při výběru pracovních sluchátek sledujte hlavně údaj o útlumu zvuku. Bývá označován i mezinárodní zkratkou SNR. Udává o kolik decibelů umí sluchátka snížit hladinu zvuku.

Například když budete v prostředí, které má 95 decibelů a nasadíte si sluchátka se SNR 35, tak k vám do uší půjde už jen zvuk o síle 60 decibelů.

Složitější je situace tam, kde kromě sluchu musí zaměstnanec chránit i hlavu. Třeba ve stavebnictví. Velká sluchátka přes hlavu nejdou vždy dohromady s helmou či štítem. Jako řešení se nabízí špunty do uší, které i přes drobnější konstrukci umí tlumit hluk stejně spolehlivě jako velká sluchátka.

Vyrábí se však i mnoho typů sluchátek, které jsou kompatibilní s ochranou přilbou. Někteří výrobci nabízí v rámci jedné řady helmy a sluchátka, která do sebe jdou vzájemně spojit. Některá sluchátka jsou zase uzpůsobená k tomu, aby šla nosit i s přilbou.

Na rozdíl od klasických sluchátek, ta pracovní nosit musíte a to třeba celou pracovní směnu. Platí u nich tak vyšší nároky na pohodlnost. Při výběru určitě věnujte pozornost polstrování a také tomu, jaké části jdou nastavit a přizpůsobit velikosti a tvaru hlavy. Užitečné je i to, když jsou části sluchátek vyměnitelné.

Čím více si můžete sluchátka přizpůsobit pro sebe, tím pohodlnější budou. Lépe padnoucí sluchátka i lépe odcloní zvuk.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží