Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jaké sledovat parametry při výběru laminátoru

Publikováno: 17. 5. 2017

Minule jsme si ukázali tři technologie, které laminovačky používají k ohřevu fólie a laminaci. To však není jediný parametr, který by vás při jejím výběru měl zajímat.

Před výběrem konkrétního modelu si ujasněte, jaké formáty papíru budete laminovat. A5? A4? A3? Pamatujte na to, že menší papír lze zalaminovat vždy na každé laminovačce, je to vždy ten větší formát, který je problematický.

O papíru málokdy uvažujeme jako o trojrozměrném. Je přece tak tenký. Ale kromě šířky a délky je u něj někdy důležitá i tloušťka. Třeba právě při laminaci. Některé levnější stroje podporují jen běžné kancelářské papíry a kvalitnější papíry s vyšší gramáží jsou pro ně příliš "tlusté". Pokud chcete laminovat kvalitnější papír, sledujte i tento parametr.

Mezi základní parametry pak patří tloušťka fólie, kterou budete laminovat. Právě ta rozhoduje o tom, jak kvalitní laminace bude. Čím tlustší fólie, tím lepší je ochrana dokumentu. Standardně jsou laminátory pro domácí použití schopné zpracovat fólií o tlouštce kolem 100 – 125 mikronů. Pro opravdu kvalitní laminaci na úrovni dokladů, vizitek a podobně ale budete potřebovat stroje schopné pracovat s fólií o tloušťce minimálně 150 mikronů a více.

Zajímat by vás samozřejmě měla i doba laminace. Za jak dlouho bude přístoj schopný zpracovat jeden dokument nebo fotografii, ale i to, jak dlouho trvá nahřátí válců. Bez toho totiž nemůžete začít laminovat. Čas je důležitý zejména pokud víte, že budete pravidelně laminovat více dokumentů za sebou. Ty nejlevnější laminovačky se zahřívají až pět minut. Naopak dražším strojům stačí i jedna minuta a jsou připraveny pracovat.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží