POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Které laminovače jsou nejkvalitnější?

Publikováno: 2. 5. 2019

Při laminaci je základem nahřátí fólie, která následně přilne na papír. Toho laminovačky dosahují třemi způsoby, které ovlivňují nejen kvalitu laminace, ale třeba i to, jaké dokumenty zvládnou fólií pokrýt.

  • výhřev vnějším topidlem
  • výhřev vnějším topidlem v kombinaci s topnou deskou
  • vnitřní výhřev válce

Jednotlivé druhy laminace ovlivňují zejména tloušťku fólie. Levnější laminátory s vnějším výhřevem nedokáží správně natavit tlustší fólie. Zároveň mají problém s laminováním fotografií a samotná laminace trvá déle. Pojďme se na jednotlivé typy podívat podrobněji.

Výhřev vnějším topidlem

Při této konstrukci laminátoru topné těleso obepíná laminovací válec v jedné části jeho obvodu. Rotace válců pak zajišťuje rovnoměrné prohřátí. Tato technologie se používá převážně v levnějších laminátorech pro domácí použití. Zajišťuje dostatečnou kvalitu pro laminaci dokumentů. Nevýhodou je delší trvání laminace, zhruba 30 cm papíru za minutu.

Výhřev vnějším topidlem v kombinaci s topnou deskou

Jedná se spíše o vylepšení technologie ohřevu vnějším topidlem. Kromě topidel na laminovacím válci je soustava doplněná ještě o dvě topné destičky, které jsou umístěné mezi dvojicemi válců. Ty zajišťují rychlejší nahřátí a tím pádem i rychlejší laminaci. Až 50 cm za minutu. Výsledná fólie je hladší, lépe přilne k papíru a tak jde tímto způsobem laminovat i fotografie. Zároveň tyto laminovačky podporují širší rozpětí fólie.

Vnitřní výhřev válce

Nejdokonaleji se ale samozřejě vyhřeje válec, který má topení zabudované přímo v sobě. A právě takovou technologií disponují profi laminovačky pro každodenní použití. Rozdíl poznáte jak v kvalitě laminace – hladší povrch, dokonalé přilnutí na papír i fotografii, tak rychlostí laminace a možností použít libovolně tlustou fólii.

Největší rozdíl je určitě při laminaci fotografií. Zatímco přístoje s vnějším topením zalaminují dobře víceméně jen dokumenty a jednoduché fotky tisknuté na papír, laminovačky s vnitřním výhřevem si poradí i s fotopapírem.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží